VASTGESTELD. De val van de panda of de spektakelverontwaardiging

Farce Majeure. Daar dachten wij ineens aan toen we links en rechts werden geconfronteerd met de verontwaardiging over de val van de panda van het weekend tijdens de Nacht van de Vlaamse televisiesterren, een loterijshow voor zelfrijzend en krimpend tv-talent waar zo te zien vooral textielhuizen hun slag konden slaan.

Pandamusement

Amusement, niet eens van het betere soort, maar amusement. En dat uitgerekend Bart De Wever daar, tussen die - we schreven haast kleurrijk, maar dat was het helaas allerminst - mix van onder anderen praalpauwen, pretgansjes en ander opgedirkt ongedierte, in een pandapak zijn opwachting maakte... amusement dachten we, weliswaar van het goedkope soort, maar amusement. Zeker niet meer, misschien iets minder was het, niet meer dan dat dus.
Maar die verontwaardiging die erop volgde... daarvan scrhokken wij nog het meest.


Er is beangstigend zoveel meer in dit land om over verontwaardigd, diep, heel diep verontwaardigd ter zijn. Over de sluipgroei van de armoede bijvoorbeeld, over de arrogantie van de banken, over de onverschilligheid voor wantoestanden, over het wegdeemsteren van het algemeen belang, over de dictatuur van het economisch denken, over een falende overheid, over smog en fijn stof, over ...

De nieuwe vromen

Nee, we gaan voluit voor de spektakelverontwaardiging. We zitten dan wel in het circus, maar meten ons de smoel aan van wat we dan maar de 'nieuwe vromen' zullen noemen.

En toen, toen dachten we aan Farce Majeure. Niet alleen omdat die val van de panda er een was, maar ook omdat we ineens de heren van weleer van  de NCRV - halfweg jaren zeventig en halfweg jaren tachtig  op de Nederlandse televisie - in koor hoorden zingen: "We kunnen er niet meer bij, kunt u het nu nog volgen, dan kunt u meer dan wij..."

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...