GELEZEN. De Gewichtlozen van een dame om te volgen: Valeria Luiselli...

Er zijn net zoveel redenen om een boek goed te vinden als er goede boeken zijn. Soms is het het verhaal, soms de stijl, een andere keer de herkenning, de confrontatie en soms zelfs de auteur of een combinatie van dat alles.
Met De Gewichtlozen van de jonge Mexicaanse auteur Valeria Luiselli is nog anders. Het boek is vooral bevreemdend. Het lijkt wel alsof je meekijkt in het hoofd van de schrijfster terwijl zich daar het verhaal ontwikkelt, of beter, terwijl zij daar het verhaal ontwikkelt.
Waarover gaat  het? Valeria Luiselli vertelt over een jonge redactrice in New York die onderzoek doet naar het leven van Gilberto Owen, een Mexicaans dichter die bijna een eeuw geleden  in New York woonde en werkte.
" Maar hoe dieper ze in diens leven en werk duikt, hoe meer parallellen er tussen de twee blijken te zijn. Zo veel, dat hun verhalen uiteindelijk in elkaar lijken op te gaan..." luidt het.
Beloftevol. Eerder bracht uitgeverij Karaat ook al Valse Papieren van haar uit. Dat boek werd volkomen terecht op lof onthaald. Met De Gewichtlozen zal dat niet anders zijn.

Een film met Valeria Luiselli in New York:

http://youtu.be/wYA04hT35zA

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...