GEZIEN. Een auteursontmoeting in een bib... zonder boeken

 
Aan inspanningen zal er wel geen gebrek geweest zijn. Evenmin aan mensen. Per slot van rekening waren er 3 verenigingen ingeschakeld om de avond met Johanna Spaey en Jooris Van Hulle te organiseren. De locatie leek zo voor de hand te liggen: schrijvers nodig je uit in een bibliotheek. Daar is niets mis mee, integendeel. Daar is alles voor handen om het gesprek met de auteur het passende decorum te geven. Tenminste, dat is wat je verwacht.
Zelfs geen info-stand met boeken van de auteur
 
In Zwevegem lag dat van de week woensdag enigszins anders. Johanna Spaey en Jooris Van Hulle werden dan wel in de bibliotheek verwacht, boeken waren er in de verste verte niet te bespeuren. Ook al omdat we niet in de bibliotheek zelf naar het gesprek konden luisteren, maar in een ruime zaal erboven. Dat de bibliotheek in de Bekaertstraat haar stek heeft, was anders wel duidelijk in het zaaltje. Achteraan hingen de statieportretten van enkele roemruchte Bekaert-telgen. Maar geen boeken dus. Behalve de boeken die de auteur en de interviewer zelf hadden meegebracht. Als we dan toch in de bibliotheek waren, waarom geen info-stand met alle werken van de auteur? Waarom geen samenwerking met een lokale boekhandel op poten gezet. Met 3 verenigingen moet dat toch wel lukken. Helaas... 

Verkennend wandelen 
Het gesprek met Johanna Spaey en Jooris Van Hulle was een warm gesprek, waarin auteur en interviewer doorheen het oeuvre wandelden, een leerrijke verkenningstocht voor wie niet vertrouwd was met het werk en voor wie het werk heeft gelezen was het heerlijk om een en ander eens vanuit het standpunt van de auteur zelf te vernemen.  Het was overigens een ideaal moment voor het gesprek: het nieuwe boek van Johanna Spaey - Gewonde Stad - dat ze samen met beeldend kunstenaar Gerof Van de Perre samenstelde en waarvoor zij de bijzonder poëtische teksten schreef, was net verschenen. Diezelfde dag verscheen in De Morgen - niet in de boekenbijlage verrassend genoeg - een dubbele pagina over het boek over Leuven in augustus 1914. Ook in Focus Knack werd het boek geprezen, net zoals vrijdag in Standaard der Letteren.  Het is goed om als West-Vlaming eens stemmen van elders in het land te horen over die Eerste Wereldoorlog, want het gevaar is niet denkbeeldig dat wij onszelf met onze herdenkingsijver overstemmen. 





Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...