VASTGESTELD. De meest getelde vogel was hier niet te zien...

De doordeweekse mus. De simpele mus. Dat is, volgens Natuurpunt, de meest getelde vogel van het voorbije weekend. Nog niet alle telgegevens zijn verwerkt, laat Natuurpunt weten, maar nu al staat de mus onbedreigd op de eerste plaats. Op 2 volgt de koolmees en op 3 de vink.

Vreemd, die mussen. Bij ons in de tuin geen mus gezien. Vandaag niet, gisteren niet, de dagen daarvoor ook niet. Niet in de bomen, niet op of onder de voederplank. Waaraan dat ligt? We zoeken het uit, maar voorlopig is het gissen.

Vinkenwedstrijd met mussen

Het was ooit anders. Er was een tijd  - bijna een halve eeuw geleden - dat wij probleemloos mussen konden vangen. Waarom we dat deden? Omdat er toen haast geen vinken meer waren en wij, als kinderen, toch vinkenwedstrijd wilden spelen. Er zat niets anders op dan maar mussen te vangen. Die zaten er bij bosjes. In de kippenren kwamen ze dagelijks langs en veel handigheid vroeg het niet o
m er enkele te pakken, in een kooitje op te sluiten, de kooitjes onder elkaar - de kinderen - te verdelen en op een stuk pannenlat het getsjilp te turven. Waarna we de vogels - een tweede keer totaal verbouwereerd- weer vrij lieten.

Vinken en mezen

Wel altijd aanwezig - in de bomen, aan de voedertoren - de koolmezen. Ze schuiven aan. Wippen van hoog naar laag, in de struiken naast de voederplank, wachten hun beurt af en komen dan a) een graantje meepikken en b) wat ze niet lusten, uit de voedertoren gooien. Slechts af en toe waagt er zich een pimpelmees en een staartmees.

De vinken lijken hier net iets talrijker dan de koolmezen. Met meer dan tienen zitten ze op de plank, onder de plank en aan de voedertoren. Geregeld ook groenvinken. Die zijn baziger en rustiger dan de gewone vink: ook al pikken ze geen graantjes meer, ze blijven op hun stek en verhinderen zo
dat andere vogels een graantje meepikken.

Eksters en kraaien

Vanmorgen voor het eerst sinds lang ook weer eksters in de tuin. Een vijftal. Van het luidruchtige soort. Maar de kans dat we ze vaker zien, is klein. Daar zorgen de kraaien voor. Die moeten de eksters niet in hun omgeving. Vanochtend hebben de kraaien het gehaald: na een kwartier waren de eksters de tuin uit. De kans is dus groot dat we straks weer een kraaiennest hebben, hoog in de populieren.
Dat is dan weer goed nieuws voor... de vissen. Vreemd, maar kraaien dulden blijkbaar niet alleen geen eksters in de omgeving van hun nest, ze moeten ook niets hebben van reigers. Als er al eens een hongerige reiger landt nabij de vijver, wordt hij in een mum van tijd weggejaagd door de kraaien.

De top 3 bij ons van het weekend:
1. Vinken
2. Koolmezen
3. Merels

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...