GETELD. "We geven het toe: van het weekend zijn we vogelaars"

Het woord alleen al. Vogelaar. We kijken wel uit waar, wanneer en tegenover wie we boudweg beweren dat we ons in het weekend ontpoppen tot een doorgewinterd vogelaar. Zelfs Van Dale laat er twijfel over bestaan, maar net niet de twijfel die de doorsnee West-Vlaming besluipt. Nee, volgens Van Dale is een vogelaar behalve iemand die vogels observeert ook iemand die vogels vangt. Vogelarij is immers het vangen van vogels, net zoals vogelen dat is. Maar... in dat 'vogelen' erkent Van Dale de betekenis die ons gewest er ook aan geeft en die zelfs in de verste verte niets met vogels vangen te maken heeft.
Desalniettemin... van het weekend bekeren we ons dus in volle overgave tot vogelaar.

Gesublimeerde jacht


Acteur Wim Willaert outte zich vrijdag in Reyers laat als vogelaar.Een gesublimeerde jager, daar kwam het volgens de acteur op neer. En inderdaad, we willen niet zomaar wat mussen tellen straks in de tuin. We willen per se die ene vogel treffen die zich wel bij ons in de tuin laat zien, maar haast nergens elders. Onzin, natuurlijk, maar dat is per slot van rekening de weligst tierende vorm van zin.
Enfin, wij noteerden vanochtend op en rond de voedertafel en -toren al 2 tortels, 3 merels, 5 koolmezen, 6 vinken, 2 groenlingen.

Verstoppen
In de tuin verderop 1 specht, 5 houtduiven, 2 Vlaamse gaaien, 1 winterkoninkje...
De boomklever die we op andere dagen wel eens opmerken, hebben we uitgerekend op zo'n teldag nog niet gezien. Mussen blijven helemaal weg. Dat doen ze op andere dagen ook en de sijsjes laten zich evenmin zien. Van de staartmezen maakte zich vorige week uitgerekend eentje gedurende zo'n 10 minuten heer en meester van de voederplank, vandaag is het pluimvogeltje nergens te zien. Ook de anders zo bazige roodborst  is nergens te bespeuren.
Zelfs de kraaien, die vanuit de populieren waken over de tuin, hebben vandaag nog geen routinevlucht over de tuin uitgevoerd.

Het ziet er dus al met al niet veelbelovend uit, vandaag en de kans dat we het dit jaar met minder soorten moeten stellen dan vorig jaar, is reëel en dat bederft de pret. Dat moeten we schoorvoetend toegeven.
De reiger, de lijster, de sperwer, de ringmus, de keepjes...  niet te zien  op dit ogenblik!

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...