GELEZEN. Uitgerekend ook Geert Mak sceptisch over Europese Unie

Geert Mak
Dat uitgerekend Geert Mak, auteur van het succesvol standaardwerk over Europa, zijn geloof in de Europese Unie aan het verliezen is, is meer dan een teken aan de wand. Samen met o.a. Eurocriticus Thierry Baudet schreef hij 'Thuis in de tijd'. 'Thuis' staat onder druk, stellen de auteurs daarin.
"Mensen voelen zich verweesd doordat ze door het functionalisme in (ruimtelijke planning en stedenbouw), migratie en het Europese project onteigend zijn."

Peilloos diep

Geert Mak in De Morgen Zeno van zaterdag 1 februari: "Pijlsnel en peilloos diep is het wantrouwen in de instellingen gezakt. Dat is geen statisitiek meer, dat is een alarmsignaal. Als politici niet zelf ingrijpen, komen hier ongelukken van."
Het frustreert Geert Mak dat juist de nog altijd aanslepende eurocrisis een kans was om het democratisch gezag van de EU te herstellen.

Woede
"Er was een groot draagvlak om het immorele gedrag van de banksector te beteugelen en om een vuist te maken tegen de hebzucht van de gedereguleerde financiële sector. Er is niets van terechtgekomen. De woede is immens.
Het valt ook niet uit te leggen dat iedereen, en met name de jeugd, nu al zes jaar de gevolgen van dat bijna criminele gedrag moet uitzweten, terwijl de daders met politiek medeweten de dans ontspringen. Dat precies heeft de anti-Europese sentimenten doen ontsteken..."

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...