GEDACHT. In het vizier van Valentijn

We hebben het jaren geprobeerd, ook al werden we meer dan eens verwittigd dat het een ongelijke strijd zou zijn en dat we hoe dan ook het onderspit zouden delven. Een mens is natuurlijk nooit te oud om te leren en we geven toe: na al onze pogingen om eraan te weerstaan, na al die jaren van verzet capituleren we. We staken onze strijd en geven ons over aan Valentijn, aan Cupido en wie weet wie aan wat nog allemaal die van smart en lust pijlen weet te maken...

Geen ontsnappen aan
Niet dus dat we het niet geprobeerd hebben om eraan te ontsnappen.
“We maken er elke dag een Valentijn van, waarom dan nog eens extra die 14de?” Een smoes, werd ons meer dan eens gezegd. Behalve dat het ook zo was, leek ons dat nog geen reden om toe te geven en een oververhitte plaats te zoeken in een haast volzet restaurant, waar al dat valentijnsgedoe meer heeft van wat we maar valentinesk gefladder zullen noemen.

Niet te koop
Soms kan het zinspelen op de portemonnee soelaas bieden. Ook dat hebben we geprobeerd. “Weet je,” zeiden we, “het wordt ons opgedrongen door al wie geld uit onze zakken wil zien rollen...” En om ons gelijk te staven, stapelden we de advertenties, folders, flyers en uitnodigingen. “Wie zich hieraan overgeeft, betaalt zich blauw, terwijl de ware liefde niet te koop is...” Maar dat heef
t niet gebaat. Verkeerd begrepen zorgzame zuinigheid wordt al heel snel gierigheid genoemd en daar valt uiteraard geen eer mee te halen en jaag je voor een lange tijd alle romantiek ver het huis uit.

Vrijdag de dertiende
Overigens is het ons na al die jaren nog altijd niet duidelijk waarom op zo’n dag altijd in de richting van de man wordt gekeken om iets te ondernemen. Of beelden wij, egocentrisch als we als man zijn, dat maar in?
U zal begrijpen dat in zulke omstandigheden vrijdag de veertiende voor ons het doembeeld in zich draagt van een ‘vrijdag de dertiende’. Alles wat verkeerd kan lopen, zullen we niet kunnen tegenhouden. Spannend dus. Dat wel.
(Zie ook Krant van West-Vlaanderen van 14 februari 2014)

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...