GEZIEN. UPDATE. Een geknipt jaar. Bakken knipsels over boeken en literatuur uitgeschud boven de zeef...






Elke week knippen we uit kranten en tijdschriften interviews, reportages, recensies van/over auteurs en boeken die ons zouden kunnen interesseren. Vaak verschijnen recensies pas nadat we het boek in kwestie al hebben gekocht en gelezen. Ons oordeel toetsen we dan af aan de recensie. Het resultaat is wisselend, maar is altijd een gesprek. Tussen lezer en recensent en soms praat de auteur mee. Denken we. Of lezen we in de interviews die eraan voorafgingen of erop volgden.
De knipsels stapelen zich op.


De stapel sneuvelt al een keer, waarop de knipsels nog eens opnieuw worden gestapeld en waardoor de chronologie zoek raakt. In de zomervakantie gaan we nog eens door de knipsels en houden we ze boven een denkbeeldige zeef. Wat houden we en waarom gooien we het interview, de bespreking, het portret in de vergeetbak? Het zeven kost tijd. Want niet zelden lezen we het interview nog eens over,, onderstrepen een 'te onthouden zin of passage', nemen we het boek in kwestie nog eens uit de kast of vragen we ons af waarom we dat boek dan toch niet hebben gekocht en of we dat dan niet beter vooralsnog zouden doen... 

Een nieuw 'nog te kopen'-lijstje groeit . Op het eind van het jaar halen we de zeef nog eens boven voor we de definitieve selectie opbergen in boxen. En ook dan weer blijven we haken aan wat ons treft... Dat zeven vordert moeizaam. Het is vroegochtendwerk, waarbij we telkens schrikken hoe het uurwerk de tijd sneller meet dan wijzelf.
Elk jaar groeit die stapel boxen en vraagt mijn vrouw zich (terecht) af wat ik daarmee van plan ben. Ik weet het niet. Opnieuw lezen, wellicht. Wat moet je anders met knipsels?


NOG IN OPBOUW...


5 januari
* Prix Goncourtwinnaar Alexis Jenni over 'In tijden van oorlog'. "Als een goudzoeker zocht ik naar geschiedenissen.' Interview Dirk Leyman. De Morgen Boeken.


1 maart
* Florian Illes. 1913. 'Een jaar vol zindering en wildheid'. 4 sterren. NRC Handelsblad Boeken

15 maart
* Boekenweek in Nederland. In NRC Handelsblad Boekenbijlage een pano met een schip voor literaire kapiteins. Met van Vlaamse zijde onder anderen Saskia De Coster, Peter Terrin, Elvis Peeters, Herman Brusselmans. Merk dat ik naderhand 14 van de 20 boeken heb gekocht.

* Kees van Kooten schreef het Boekenweekgeschenk. De Verrekijker. In het boekenweekgeschenk zoek Kees van Kooten uit waar de familie-verrekijker vandaan komt. NRC Handelsblad Boeken
Jan Brokken in Kortrijk

* Jan Brokken, De Vergelding. Interview. Zal het boek pas beginnen lezen nadat ik in de herfst Jan Brokken in Kortrijk in de Orangerie van het Broelmuseum heb kunnen beluisteren. Daarna alle boeken van hem gekocht. NRC Handelsblad Boeken

20 maart
* Erik Valeur. Het Zevende Kind. 'Borgen voor gevorderden'. Focus Knack

* Jeroen Theunissen. Omwegen. Drie vragen aan... . Focus Knack.


22 maart
* Het Passa Porta Festival in Brussel komt er aan en we willen dat niet missen. SdL brengt een special uit. Met o.m. interview van Katy Mathys met A.S. Byatt, met een hiernamaals-visioen van de Roemeense auteur Mircea Catarescu en het 'beroepsgeheim' van Saskia De Coster.




26 maart
* Pieter Aspe. 6 decennia Aspe. "Ik ben een gematigde kapitalist, tegen wil en dank." Humo.
* Tomas Sedlacek. Hervormingskapitalist. "We bestelen onze kinderen". Humo


27 maart
* Juli Zeh. Nultijd. Uitgebreid interview van Roderik Six in FocusKnack. "Amper 39 is ze en nu al behoort de Duitse Juli Zeh tot het kruim van de wereldliteratuur. Om de toekomstige Nobelprijswinnares, die net de nieuwe roman Nultijd uit heeft, te ontmoeten, karden wij voor u even naar 'oorlogsgebied' Duitsland, leidt Roderik Six in.
"Net zo gedwee als we onder de koude oorlog meeknikten, lopen we nu braaf in de pas. Iedereen is moe, uitgehold door een overdaad aan keuzemogelijkheden, te uitgeput om nog te strijden," zegt zij.


3 april
* De Bazaar van Blondeel, de cultuurstem van de VRT neemt afscheid. Interview in Knack.

* Harald Welzer. Duits sociaal psycholoog. "We moeten de toekomst heroveren". Pleidooi om uit de ratrace van de totalitaire consumptiemaatschappij te stappen. MO Magazine.

13 april
* Zot van Amsterdam, bijlage uitsluitend over Amsterdam. Gazet van Antwerpen.

20 april
* Linda De Win, Persoonlijk Antwerpen. Een tocht met Linda De Win langs plekken in de stad die voor haar een bijzondere betekenis hebben. Poseert o.a. in de Wetstraat... in Antwerpen. Citta van GvA.

26 april
* John Cheever, Kroniek van de familie Wapshot. Roman uit 1957. "Alles fonkelt er, door de toon en stijl waarin hij de belevenissen van zijn personages presenteert. 5 sterren. NRC Handelsblad Boeken.

* Juli Zeh. Nultijd. Duik. En mijd contacten. Een licht drama van ideeënscrhijfster Juli Zeh. NRC Handelsblad Boeken.
Later op het jaar bijt Juli Zeh van zich af tegen de NSA en organiseert ze samen met andere auteurs van over de hele wereld een conferentie tegen privacy-schendende ingrepen van de VSA. Ze hekelt ook Merkel die zich te slapjes opstelpt tegenover de afluisterpraktijken van de Amerikanen.

* Joost de Vries. De republiek. Een liefdes- en dandyroman. NRC Handelsblad Boeken
* Erik Valeur. Het Zevende Kind. Interview. "Het vinden van je wortels is een recht." NRC Handelsblad Boeken.
* Het arme platteland heeft sociale woningen nodig. Armoede in Vlaanderen in kaart gebracht. De Standaard.

4 mei
* Heleen van Royen, cover en 6 pagina's interview, De Volkskrant Magazine.
* Dagboek van een genomineerde. Esther Gerritsen houdt in maart dagboek bij over nominatie met haar boek Dorst. De Volkskrant Boeken.

6 mei
* Gouden Boekenuil voor Oek de Jong met zijn roman Pier en Oceaan. Schrijven zoals een oude meester schildert. De Standaard

15 mei
* Jan Fabre. 'Het bloed blijft komen, blijf soppen!" Roderik Six gaat achter de schermen van een werkdag bij Jan Fabre bij de voorbereiding van de muziektheatervoorstelling Tragedy of a Friendship. "Kunst kan hele, kan wonden dichten. Ik kan alleen maar hopen dat zij die mij en mijn werk op de korrel nemen dat ook ooit mogen meemaken", zegt Jan Fabre.

25 mei
* Met Coetzee in zee. Interview Berlinde De Bruyckere aan de vooravond van de Biënnale van Venetië.In M, De Morgen.

In augustus het boek gekocht 'Cripplewood' van Berlinde De Bruyckere en J.M. Coetzee. Met daarin het verhaal 'The old woman and the Cats' van Coetzee en ook de briefwisseling tussen Berlinde De Bruyckere en J.M Coetzee n.a.v. de deelname van De Bruyckere aan de 55ste Biënnale van Venetië.* Ilja Leonard Pfeijffer in zijn woonplaats Genua. 4 pagina's. Prachtige foto's. In Zeno, De Morgen.

* Chris Lomme. Interview in DS Weekblad themanummer over Lust. "Geen sterkere lust dan die om te blijven bestaan."

8 juni
* Mario Vargas Llosa, De cultuur bestaat niet meer. Essay in NRC Weekend.
"Het gezag is afgedankt, de elite is weggestuurd, alle culturen zijn gelijk. Het gevolg is ongerichte kennis die niets van doen heeft met cultuur", zegt Llosa.
"Het begrip cultuur is zo opgerekt dat het eenvoudigweg verdwenen is, al durft niemand dit openlijk te erkennen."

* Anne Vegter, Dichter des Vaderlands, Interview. "Iemand moet het doen". in Volkskrant Magazine.
12 juni
* Jerome Ferrari. De Preek over de Val van Rome. ... "Een soms zwaarmoedige parabel over de trieste teloorgang van een café", meent Jan Stevens in FocusKnack.
15 juni
* Kunst in Congo. Tom Lanoye debuteert in Congo. Interview. M, De Morgen.

* Claude Blondeel. "We zijn een chaotisch, tegenstrijdig volkje". Interview in De Standaard Cultuur.

* Camps is terug. Hugo Camps is verrezen na drie maanden tussen kamer en intensieve zorgen. "Mijn enige bekommernis was: zal ik nog kunnen schrijven?" Interview, Zeno De Morgen.

* Griet Op de Beeck interviewt Bruno Vanden Broecke. Een man van veel en graag. Het bewogen jaar van een alleskunner. Zeno, De Morgen.

* Renate Dorrestein. De boekenkast van.... Renate Dorrestein hecht weinig emotionele waarde aan het bezit van boeken, zegt ze. De Volkskrant. Boeken.

* James Salter. Alles wat is. Tommy Wieringa ontmoet James Salter. Interview. De Volkskrant Boeken.

* Theodor W. Adorno. Minima Moralia - Reflecties uit het beschadigde leven. Vertaald. Aforismen. De Volkskrant Boeken.

20 juni
* De persoonlijke Sloterdijk. Zeilen und Tage. Notizen 2008-2011. Sloterdijk publiceert zijn notities. Geven een blik op het ontstaan van zijn werk, maar ook op zijn persoonlijk leven dat overloopt van reizen. Maar ook voetbal en vrouwen houden hem bezig. Duitslandweb.

22 juni
* Handel in Veren van Rascha Peper. De laatste roman van de auteur. Het verhaal is niet af. De auteur overleed voor zij het boek helemaal kon afwerken. VK Boeken.
* Een meisje van buiten van Edna O'Brien. De memoires van Edna O'Brien lopen van het katholieke Ierse plattelandsmeisje, via de bohemienne in New York tot de vooraanstaande Londense die ze nu is, schrijft Arjan Peters in VK Boeken.
24 juni
* Jan Hoet is 77. De Morgen pakt uit met paginabrede reportage  over het verjaardagsfeest. Een koninklijke verjaardag voor een kunstpaus, titelt de krant. Op de foto's merken we een lachende koningin Paola.
"Mijn leven is een spons, ik heb altijd gezocht naar iets dat ik zelf niet kon, ik heb de kunst echt opgezogen. En dit is een dag waarop ik weer veel heb gekregen", zegt hij. Van Hans den Hartog Jager verschijnt een boek over Jan Hoet.
25 juni
* Jan Hoet-interview in Humo."Soms lig ik in bed te daveren van helderheid."

26 juni

* Vlaanderens mooiste duo auteurs paginagroot in Zeno De Morgen: Griet Op de Beeck en Saskia De Coster. 'Carpe that fucking diem!" Ze noemen zich schrijvers, want "schrijfsters is iets voor vrouwen die het ook eens willen proberen," zeggen ze. Griet Op de Beeck: "Je moet durven geloven in het maatschappelijk belang van de zinnen die op papier zet." Saskia De Coster: "We zijn er nog niet, maar we zijn op goede weg en we gaan nooit meer weg. In Groot-Brittannië zetten ze binnenkort Jane Austen op bankbriefjes. Er is een vrouwelijk reveil op til..."

28 juni
* Manon Uphoff. De zoetheid van geweld. Nieuwe verhalen van Manon Uphoff waarin personages worstelen met hun verleden. De ambivalentie over verantwoordelijkheid en schuld versterken de beklemming, aldus NRC Handelsblad.
Luc Devoldere
* Lieve Joris over 'Beroepsgeheim' in SdL. "Ik werk met mijn voeten in een elektrische voetverwarmer", vertelt ze over het schrijven van haar jongste boek in een atelier van een Chinese vriend. Daar zat ze acht maanden.
* Geschiedenis van de Belgisch-Franse grens- 300 jaar vrede van Utrecht. Ons Erfdeel geeft daarover een prachtig boek uit. Marc Reynebau bespreekt het in SdL. De voorstelling van het boek gebeurt op de grens, in een voormalig Noord-Franse arena voor hanengevechten. Met o.a. Anne Provoost en Luc
Devoldere.
* Robert Menasse. De Europese Koerier. "De Oostenrijkse auteur Robert Menasse gaat de clichés te lijf die over 'Brussel' leven en roept op tot de vorming van een nieuwe postnationale democratie. Verfrissend" vindt Bart Beirlant in SdL.

3 juli
* Jamal Ouariachi. Zomergasten in DM Boeken. "Je moet schaamteloos durven te schrijven", zegt hij in het interview met Barbara Debusschere. "Bij Philip Roth voel ik mij weerloos. Hij is een magiër".
*  Roderik Six in Schrijvers op reis in DM Boeken. Vanuit een spookdorp in Noorwegen: "Fuck de natuur, fuck het uitzicht, we zijn hier weg".
5 juli
* Nir Barman, Zomerinterview. "Ik giet mijn demonen in verhalen". Nir Barman geldt als het grootste nieuwe literaire talent van Israël," schrijft NRC Boeken. "In zijn roman Goede mensen laat hij zien hoe aardige, jonge mensen een terreurregime dienen". 

6 juli
* Martha Nussbaum in DM Zeno. "Filosofe Martha Nussbaum keert zich tegen de 'handel in angst'. "Moderne samenlevingen zijn doordrenkt van mannelijke overmacht", zegt ze, "en dan gaan wij tegen vrouwen die een boerka dragen zeggen dat ze worden gereduceerd tot een object..."

14 juli

* Interview met Ilja Leonard Pfeijffer in Trouw. "Als schrijvende zie ik wat het boek van mij wil".


17 juli

* Yannick Dangre in DM Boeken. Interview in de reeks Zomergasten.


* In dezelfde DM Boeken krijgen Stefan Zweigs Ongeduld 5 sterren en Jérôme Ferrari's De preek over de val van Rome 3,5 sterren. Dat laatste boek hebben we toch gekocht en gelezen. Er had gerust een ster bij gekund. Met dat boek won Ferrari in 2012 de Prix Goncourt. Niet ten onrechte, menen wij bescheiden.

* Ook in DM Boeken de zomerbijdrage van Annelies Verbeke in de reeks Schrijvers op reis. "Op een eiland wordt elk afscheid lang gerekt", vertelt ze over de reis naar het Griekse Dodekanesos-eiland.

Annelies Verbeke vertelt in de zomer ook over het grensgebied tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Dat gebeurt in het raam van 300 jaar grens.

19 juli
* Boualem Sansal. Terug naar de rue Darwin. In Algerije is het  werk van deze auteur verboden. In de rest van de wereld wordt hij geprezen voor zijn geëngageerde, doorleefde  romans. We schaffen ons het boek aan nadat we hem op de radio hoorden. SdL.
* Interview in SdL met Colum McCann. In Transatlantische verhalen zet de Ierse schrijver historische naast verzonnen personages. Feiten zijn niet belangrijk, zegt hij. Textuur is dat wel.
* Zomerinterview in NRC Handelsblad met filosofe Martha Nussbaum. Ze schreef een aanklacht tegen seculiere intolerantie, die de kop opsteekt nu het debat over de islam in het Westen steeds grimmiger trekjes krijgt. Angst voor de islam is niet moreel verdedigbaar, vindt ze.
* Siegfried Lenz, Bureau Gevonden Voorwerpen en Een dure grap. Postief onthaald in NRC Handelsblad, hoewel dat van Een dure grap elders minder het geval is. En dat is te begrijpen. Een dure grap is nogal karikaturaal. Een sterk Bert Haanstra-gehalte, vindt NRC, maar dat is te vergoelijkend. 
* T.C. Boyles San Miguel. Interview in NRC Handelsblad. San Miguel is zijn 24ste boek.

20 juli

* Kristien Hemmerechts ontmoet Koen Geens in Villa Hellebosch. Interview tussen fictie en financiën. Zomerreeks DS Weekblad. "Ik zit liever aan mijn schrijftafel dan in een vergadering. Daar kan ik de dictator zijn die ik diep in mijn hart ben", Kristien Hemmerechts.


26 juli

* Maartje Wortel over de jaloezie in SdL. "Die overgave, die schaamteloosheid van Wolkers, daar kan ik jaloers op zijn."

* Jesus Carrasco. De vlucht. Interview door Marijke Arijs in SdL. "Schrijven is mijn passie. Ik zou niet weten wat ik anders moet doen". Het debuut van de Spaanse auteur verovert in een slag de wereld.


3 augustus

* Lieve Joris. Interview over 3 pagina's in Het Belang van Limburg. "Ik ben altijd nogal rusteloos geweest. Zodra ik ergens lange tijd ben, moet ik weer weg."


9 augustus

* José Saramago. Bovenlicht. Huis met zes kruisjes. Een vroege Saramago. "Het is opmerkelijk hoe Saramago voor zijn dertigste al de mechanismen van menselijk wantrouwen, manipulatie, achterbaksheid of openlijke haat zo kon beschrijven." Standaard der Letteren.

* Joost de Vries. Over jaloezie. Hij is jaloers op Laurent Binet. "Natuurlijk is iedereen jaloers als iemand een bestseller scoort." De Standaard der Letteren.


21 augustus

* NRC Weekend meldt dat de Duitse regisseur Edgar Reitz een laatste deel van zijn fameuze Heimat-reeks klaar heeft. Het wordt op het filmfestival van Venetië voorgesteld. ‘Die andere Heimat. Chronik einer Sehnsucht.’ De 81-jarige regisseur keert daarvoor terug naar de vroeg-negentiende eeuwse geschiedenis van ‘zijn’ dorp Schabbach…


23 augustus

* Zomerinterview Esther Gerritsen. "Ik laat zien wat niet werkt". En nog. "Mijn leven lag overhoop toen ik Dorst schreef. De chaos, de herrie, de snelheid - ik kon niet anders dan daarover schrijven." NRC Boeken.

* Michael Kumpfmüller. Paginarecensie over zijn De Heerlijkheid van het leven. Boek waarin hij Kafka's liefde voor Dora. Een sobere roman over zijn laatste levensfase.

* José Saramago. Bovenlicht. Korte recensie over het vertaalde 'oude' boek (1952) van de in 2010 overleden Portugese Nobelprijswinnaar.


16 september

* Jamal Ouariachi, David Pefko en Daan Heerma van Voss. Trilogie 25, 45,70. Drie auteurs schetsen portret van Hanna op haar 25ste, 45ste en 70ste. Voor de presentatie van het boek poseren de 3 auteurs met 9 naakte vrouwen op de achtergrond. De Morgen Boeken

We schaffen ons alleen het eerste boek aan.


20 september

* Standaard der Letteren is een voltreffer. Met Jan Van Hove over Hugo Claus, de schilder. "Zoals ik flaneer, op terrassen hang en op vrouwen jaag, zo maak ik ook een aquarel". Naar aanleiding van de tentoonstelling in Muzee in Oostende. Een expositie die we - onvergeeflijk - op onbegrijpelijke wijze hebben gemist! Maar... ze loopt nog tot 5 januari, merken wij nu op de valreep nog op.


* De Vrouw van hierboven van Claire Messud krijgt 5 sterren. Het boek hebben we op dit ogenblik nog niet op onze schappen. Dat maken we dit jaar nog goed. Met dank aan Kathy Mathys die het boek in SdL een van de belangrijkste Amerikaanse romans van dit jaar vindt.

* Ook in SdL een interview met de Fins-Estse Sofi Oksanen naar aanleiding van haar boek 'Als de duiven verdwijnen'
* Remco Campert krijgt er van langs in SdL voor zijn niet overtuigende roman Hotel du Nord.
* Voorpublicatie in SdL van Lieve Joris' Op de vleugels van de draak. Reizen tussen Afrika en China.


21 september

* Donna Tartt. Het Puttertje. Na elf jaar verschijnt er weer een Donna Tartt. Een bildungsroman in flonkerende stijl. Bespreking over 2 pagina's. De Volkskrant Boeken.

25 september
Donna Tartt in Antwerpen

* Donna Tartt is alom aanwezig. In De Morgen Boeken pagina's groot interview, cover etc. "Schilderijen zijn als blinden", vertelt Tartt. "Een kunstwerk spreekt nooit op precies dezelfde manier tot twee mensen, de ervaring is altijd uniek."
* Sofi Oksanen. Als de duiven verdwijnen. "Sofi Oksanen mengt het grote verhaal van de geschiedenis met dat van de kleine mens."
* Alice Munro. Te veel geluk. Net als Alice Munro's andere verhalenbundels leest ook 'Te veel geluk' als een  best of.
* Marisha Pessl, Nachtfilm. Krijgt in DM Boeken zowaar 5 sterren. Dat zijn er naar ons gevoel 2 te veel.


27 september

* Interview Donna Tartt in NRC Handelsblad Boeken. “Ik maak me geen zorgen over het lot van mijn werk”, zegt Donna Tartt.

* Monica Van Paemel. Weduwenspek. “Als de dood een eind maakt aan een rampzalig huwelijk doemt de ravage van twee levens op. Wat mensen onderweg zoal kwijtspelen, wordt door Van Paemel indrukwekkend vastgelegd.” Weduwenspek is de 10de roman van de Vlaamse Grande Dame.

* Karl Ove Knausgard. Nacht. Vierde deel van Mijn Strijd. Korte bespreking in NRC Handelsblad Boeken. Maar 4 sterren. ‘Knausgard verlaat ‘de mietjes’.

* Lieve Joris. Op de vleugels van de draak. ‘Chinezen betalen een prijs voor de exploitatie van Afrika. En Afrikanen worden in China gediscrimineerd. Een reisboek over de menselijke maat van de globalisering. Maakt China de Afrikanen wit? NRC Handelsblad Boeken.


25 oktober
* Vel van Joost Vandecasteele vindt weinig genade bij Mark Cloostermans en Maria Vlaar in SdL. Man en vrouw komen tot gelijkluidende conclusie over een roman "waarin een man mechanisch wipt van de ene vrouw op de andere". Voldoende gemotiveerde eensgezindheid onder de recensenten om ons te laten beslissen het boek niet te kopen.

* Het is de titel die ons in eerste instantie overhaalt om het boek in huis te halen. 'Lof van het rommelige leven'. Je weet maar nooit of we er voldoende argumentatie in vinden om onze chaos te verantwoorden. Het boek is van de Amerikaanse feministe Katie Roiphe. Jelle Van Riet interviewt haar uitgebreid. Ook dat interview stimuleert ons het boek aan te schaffen en als we het boek lazen, zijn we er helemaal van overtuigd: de aankoop was verantwoord. Overigens... het boek handelt over het leven in Amerika en daar lijken ze toch op meer dan een vlak een decennium (of meer) achterop te lopen in vergelijking met onze manier van leven.


* SdL breekt een lans voor Raymond Carvers Kathedraal. Het pleidooi wordt geïllustreerd met een afbeelding van Edward Hoppers Summer in the City.

4 oktober
* Simon Carmiggelt. Twee bloemlezingen n.a.v. zijn 100ste geboortedag. In NRC Handelsblad Boeken verschijnt bespreking van Arjen Fortuin van Carmiggelt Gedundrukt. En van Dwalen door Amsterdam met S. Carmiggelt. "Hij was een literair gigant in een journalistenjas", luidt de inleiding. "Zijn personages waren sterk genoeg om een roman op te bouwen - die hij niet schreef."
Carmiggelt Gedundrukt hebben we gekocht en gekoesterd. Prachtige uitgave. Vastgesteld dat we, toen Carmiggelt nog leefde, een 10-tal boekjes van hem hebben gekocht. Geen enkel is evenwel gesigneerd. We hebben de man nooit in levende lijve ontmoet.

* David Foenkinos. Herinneringen. In NRC Handelsblad. “Herinneringen is een lichte roman met een waas van melancholie over de obsessie met ouderdom en dood. Foenkinos schrijft over mensen die er ineens vandoor gaan, om een situatie die ze niet langer verdragen.”
David Foenkinos

4 sterren en dat is er in elk geval geen teveel! We hebben het boek met veel plezier gelezen. Via FB contact gemaakt met Foenkinos, die nog niet eerder de Nederlandse vertaling van zijn boek had gezien.

* Geordie Greig. Ontbijten met Lucian. De auteur probeert Lucian Freud, de radicale non-conformist te doorgronden. ‘Geen talent voor trouw of angst’. We hebben het boek naar aanleiding van dit overzicht op de valreep dit jaar nog gekocht. Bijzonder mooie uitgave.

6 november
* Het fantoom van Alexander Wolf van Gajto Gazdanov "bulkt van het schrijfplezier", lezen we in De Morgen Boeken. Joos Houtman adviseert de NMBS: "Ik heb altijd gedacht dat het leven op de een of andere manier iets van een treinreis heeft. Daarom, beste NMBS, deel dit boek gratis aan de passagiers uit. Wedden dat de zoveelste vertraging zal omarmd worden?"

* Plastic Love van Paul Claes. Volgens Dirk Leyman is Plastic Love geen toevalstreffer, "want de capriolen van de liefde hebben hem altijd al munitie geleverd. Claes kent bovendien de (Franse) erotische klassiekers op zijn duimpje. Pigment en pit genoeg in deze Plastic Love, waarmee de oude sater Claes zijn collega- erotomanen van de nieuwe generatie geniepig een poepje laat ruiken." Na lectuur van Plastic Love kunnen we alleen maar Dirk Leyman gelijk geven. DM Boeken.

* Niet toevallig opent De Morgen Boeken met Pia Fraus en Joost Vandecasteele. "In landen waar de taboes op seks veel groter zijn, worden vaak betere erotica geschreven", zegt Pia Fraus. We vermoeden - op basis van Vel en Meer vrijages dat ze gelijk heeft.


Eduardo Mendoza in Gent
* Eduardo Mendoza in DM Boeken. Bespreking door Lode Delputte. Geen interview. Zijn 'Stad der Wonderen' is zowat de meest gelezen roman uit de hedendaagse Spaanse letterkunde. Lode Delputte interviewt de auteur op 8 november in Gent. We zijn onder de indruk van het interview.


8 november
* Joost Zwagerman. Americana. Het Amerika van een ja-zegger. In 500 essays komen extremen uit de Amerikaanse cultuur voorbij: van Hopper tot Madonna, van Melville tot Roth. Een tocht vol verwondering door het Beloofde Land. Bespreking in NRC Handelsblad Boeken.
We schaffen ons Americana aan. Joost Zwagerman signeerde het en deed dat, zo te zien, met heel veel zwier.

* Arno Carmenisch. Sez Ner-trilogie. Dorpsbewoners praten en doen en de jonge Zwiterse auteur luistert en kijkt. En vangt dan allen in zijn doeltreffende zinnen. NRC Handelsblad Boeken. Een merkwaardige trilogie, fijntjes – drie kleurrijke delen, wat de kaft betreft, maar de stijl van Carmenisch is kaal, afgemeten kaal. Het is wennen, om zulke taferelen te lezen.

9 november
* Jhumpa Lahiri in De Volkskrant Boeken. Portret. En recensie 'Twee Broers'. "Als weinig anderen kan Lahiri met beelden en details duidelijk maken hoe haar personages zich voelen."
Vlak voor het verschijnen van de Nederlandse vertaling kan ik in Londen een gesigneerde Lowland kopen. De vertaalde boeken blijven voorlopig ongesigneerd.

13 november
* De glossy jaren van Cees Nooteboom. Nooteboom wordt 80 en er verschijnen 3 gelegenheidsuitgaven. Een ervan koop ik niet: te duur. Het zijn een heruitgave van de stukken die Cees Nooteboom in Avenue publiceerde. Het boek is luxueus uitgegeven en kost 99 euro. Te veel, vind ik. Maar 'Alles voor het eerst. Geen verjaardagsbrief voor Cees Nooteboom' van zijn vriend Alberto Manguel koop ik wel. Samen met Piet Piryns 'Met lopen nooit meer opgehouden', een compilatie van gesprekken met Nooteboom in de vorm van een interview dat nooit op die manier heeft plaatsgevonden.
* F van Daniel Kehlman in FocusKnack. "F van Dabiel Kehlmann leest razend vlot weg en is niettemin géén flut. (...) Kehlman houdt het licht, maar verkoopt geen gebakken lucht", oordeelt Herman Jacobs.
* Nachtfilm van Marisha Pessl. "Wie nog eens ouderwets aan de sofa genageld wil worden door een boek, zit met Nachtfilm gebeiteld", meent Roderik Six, die Pessl interviewt. En toch... het boek weet ons maar matig bij de les te houden.

15 november
* Joao Ricardo Petro. 'Jouw gezicht zal het laatste zijn'. Het verhaal van drie generaties Mendes. Een wonderlijke, labyrintische en vindingrijke roman, vindt Marijke Arijs in SdL.

* Richard Russo. Interview. Naar aanleiding van zijn aangrijpend memoire 'Ergens anders'. "Een indringend beeld van zijn moeilijke relatie met zijn moeder. 'Veel in dit boek heb ik me niet met plezier herinnerd., al zeker niet mijn eigen rol.'" SdL.

* Amity Gaige. Alledaagse Wanen. Bespreking. "Misschien een alledaags verhaal, maar het is bepaald geen alledaags debuut", zegt Veerle Vanden Bosch in SdL.

* DBC Pierre. Reeks Beroepsgeheim. "Voor mij zit het uitzonderlijke niet in mijn werk, maar in de ervaring van het schrijven. Op sommige momenten zie ik kleine flitsen, proef ik van kristalheldere lucht. Het is een kwestie van zo stil zijn dat je de kracht voelt van een sneeuwvlok die de grond raakt." SdL.

24 november
Lydia Davis in Brussel
* Lydia Davis is de ongekroonde koningin van het Amerikaanse korte verhaal. Marnix Verplancke interviewt haar. "Bespaar me belijdenisliteratuur", zegt ze. "Ik vertel soms zulke korte dingen dat sommigen het niet eens meer verhalen zouden noemen. Maar dat maakt me niets uit." Van Lydia Davis verschijnen twee bloemlezingen.


27 november
* Philippe Claudel over zijn nieuwe film 'Avant l'Hiver'. "Ik heb geen tijd meer te verliezen". Focus Knack.
* Amity Gaige. Drie vragen en bespreking Alledaagse Wanen (4sterren). Focus Knack.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...