GELEZEN. Boek overvol citaten over... boeken. Bijeengegaard door dé bibliothecaris

Een boek dat overloopt - want ja, ook de flap vermeldt er, meer zelfs, citaten specifiek voor een boek met citaten over boeken - van citaten over boeken en bijeengesprokkeld door hét icoon onder de bibliothecarissen: Jan Van Herreweghe van de Harelbeekse bibliotheek.
Nu kennen we Jan alias Janbib al een ruime tijd - al meer dan eens geïnterviewd voor tv en voor de krant - en weten hem als geen ander te waarderen voor wat hij onderneemt in het boekenvak, voor zijn kennis van en over boeken, voor zijn weetjes over auteurs, voor zijn boekenverzameling en voor zijn nooit ingehouden vertellen over.

Signeren

We ontmoeten hem op vrijwel alle auteurslezingen die we bijwonen - hij mist er veel minder dan wijzelf. Terwijl wij bij de aansluitende signeersessies dan twee, misschien ook wel eens drie boeken 'ter signering' aan de auteur aanbieden, pkat hij dan een afgeladen volle boekentas uit. Niet alleen met de boeken van de auteur, maar geregeld ook met een bijzondere, zeldzame uitgave, een waardevolle brochure enz.
Zijn verzameling boeken moet fenomenaal zijn.

Als de tafel wankelt...
En nu dus het zesde boek in een reeks van zeven over boekenverzamelen. Uitgegeven bij een uitgeverij die hij zelf uit de grond stampte. Met liefde vormgegeven, een wat apart formaat, waardoor de boeken zich ook op het schap onderscheiden van de andere en met een inhoud die weinig twijfel laat over de belezenheid van deze 'boekhouder'.

En toch
Toch missen wij er één citaat. Dat kon niet anders. Want het citaat is van... onszelf en hebben we pas bedacht toen we in dat laatste boek aan het grasduinen waren.
Een boek bestaat bij de gratie van de auteur is maar een halve waarheid. De andere helft is te vinden bij de lezers. Voila. Dat is het. Nu hebben wij er ook één. Een citaat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...