GEZIEN. Een geknipt jaar. Bakken knipsels over boeken en literatuur uitgeschud boven de zeef...


Elke week knippen we uit kranten en tijdschriften interviews, reportages, recensies van/over auteurs en boeken die ons zouden kunnen interesseren. Vaak verschijnen recensies pas nadat we het boek in kwestie al hebben gekocht en gelezen. Ons oordeel toetsen we dan af aan de recensie. Het resultaat is wisselend, maar is altijd een gesprek. Tussen lezer en recensent en soms praat de auteur mee. Denken we. Of lezen we in de interviews die eraan voorafgingen of erop volgden.
De knipsels stapelen zich op. 
De stapel sneuvelt al een keer, waarop de knipsels nog eens opnieuw worden gestapeld en waardoor de chronologie zoek raakt. In de zomervakantie gaan we nog eens door de knipsels en houden we ze boven een denkbeeldige zeef. Wat houden we en waarom gooien we het interview, de bespreking, het portret in de vergeetbak? Het zeven kost tijd. Want niet zelden lezen we het interview nog eens over,, onderstrepen een 'te onthouden zin of passage', nemen we het boek in kwestie nog eens uit de kast of vragen we ons af waarom we dat boek dan toch niet hebben gekocht en of we dat dan niet beter vooralsnog zouden doen... Een nieuw 'nog te kopen'-lijstje groeit . Op het eind van het jaar halen we de zeef nog eens boven voor we de definitieve selectie opbergen in boxen.  En ook dan weer blijven we haken aan wat ons treft...  Dat zeven vordert moeizaam. Het is vroegochtendwerk, waarbij we telkens schrikken hoe het uurwerk de tijd sneller meet dan wijzelf. 
Elk jaar groeit die stapel boxen en vraagt mijn vrouw zich (terecht) af wat ik daarmee van plan ben. Ik weet het niet. Opnieuw lezen, wellicht. Wat moet je anders met knipsels? 


De selectie. Nog volop in opbouw...


5 januari
* Prix Goncourtwinnaar Alexis Jenni over 'In tijden van oorlog'. "Als een goudzoeker zocht ik naar geschiedenissen.' Interview Dirk Leyman. De Morgen Boeken.

1 maart
* Florian Illes. 1913. 'Een jaar vol zindering en wildheid'. 4 sterren. NRC Handelsblad Boeken

15 maart
* Boekenweek in Nederland. In NRC Handelsblad Boekenbijlage een pano met een schip voor literaire kapiteins. Met van Vlaamse zijde onder anderen Saskia De Coster, Peter Terrin, Elvis Peeters, Herman Brusselmans. Merk dat ik naderhand 14 van de 20 boeken heb gekocht.
* Kees van Kooten schreef het Boekenweekgeschenk. De Verrekijker. In het boekenweekgeschenk zoek Kees van Kooten uit waar de familie-verrekijker vandaan komt. NRC Handelsblad Boeken
* Jan Brokken, De Vergelding. Interview. Zal het boek pas beginnen lezen nadat ik in de herfst Jan Brokken in Kortrijk in de Orangerie van het Broelmuseum heb kunnen beluisteren. Daarna alle boeken van hem gekocht. NRC Handelsblad Boeken

20 maart
* Erik Valeur. Het Zevende Kind. 'Borgen voor gevorderden'. Focus Knack
* Jeroen Theunissen. Omwegen. Drie vragen aan... . Focus Knack.

26 maart
* Pieter Aspe. 6 decennia Aspe. "Ik ben een gematigde kapitalist, tegen wil en dank." Humo.
* Tomas Sedlacek. Hervormingskapitalist. "We bestelen onze kinderen". Humo

3 april
* De Bazaar van Blondeel, de cultuurstem van de VRT neemt afscheid. Interview in Knack.
* Harald Welzer. Duits sociaal psycholoog. "We moeten de toekomst heroveren". Pleidooi om uit de ratrace van de totalitaire consumptiemaatschappij te stappen. MO Magazine.

13 april
Zot van Amsterdam, bijlage uitsluitend over Amsterdam. Gazet van Antwerpen.

20 april
* Linda De Win, Persoonlijk Antwerpen. Een tocht met Linda De Win langs plekken in de stad die voor haar een bijzondere betekenis hebben. Poseert o.a. in de Wetstraat... in Antwerpen. Citta van GvA.

26 april* John Cheever, Kroniek van de familie Wapshot. Roman uit 1957. "Alles fonkelt er, door de toon en stijl waarin hij de belevenissen van zijn personages presenteert. 5 sterren. NRC Handelsblad Boeken.
* Juli Zeh. Nultijd. Duik. En mijd contacten. Een licht drama van ideeënscrhijfster Juli Zeh. NRC Handelsblad Boeken.
* Joost de Vries. De republiek. Een liefdes- en dandyroman. NRC Handelsblad Boeken.
* Erik Valeur. Het Zevende Kind. Interview. "Het vinden van je wortels is een recht." NRC Handelsblad Boeken.

* Het arme platteland heeft sociale woningen nodig. Armoede in Vlaanderen in kaart gebracht. De Standaard.

4 mei
* Heleen van Royen, cover en 6 pagina's interview, De Volkskrant Magazine.
* Dagboek van een genomineerde. Esther Gerritsen houdt in maart dagboek bij over nominatie met haar boek Dorst. De Volkskrant Boeken.

6 mei
* Gouden Boekenuil voor Oek de Jong. Schrijven zoals een oude meester schildert. De Standaard

15 mei
* Jan Fabre. 'Het bloed blijft komen, blijf soppen!" Roderik Six gaat achter de schermen van een werkdag bij Jan Fabre bij de voorbereiding van de muziektheatervoorstelling Tragedy of a Friendship. "Kunst kan hele, kan wonden dichten. Ik kan alleen maar hopen dat zij die mij en mijn werk op de korrel nemen dat ook ooit mogen meemaken", zegt Jan Fabre.

25 mei
* Met Coetzee in zee. Interview Berlinde De Bruyckere aan de vooravond van de Biënnale van Venetië.In M, De Morgen.
In augustus het boek gekocht 'Cripplewood' van Berlinde De Bruyckere en J.M. Coetzee. Met daarin het verhaal 'The old woman and the Cats' van Coetzee en ook de briefwisseling tussen Berlinde De Bruyckere en J.M Coetzee n.a.v. de deelname van De Bruyckere aan de 55ste Biënnale van Venetië.* Ilja Leonard Pfeijffer in zijn woonplaats Genua. 4 pagina's. Prachtige foto's. In Zeno, De Morgen.


* Chris Lomme. Interview in DS Weekblad themanummer over Lust. "Geen sterkere lust dan die om te blijven bestaan."

8 juni
* Anne Vegter, Dichter des Vaderlands, Interview. "Iemand moet het doen". in Volkskrant Magazine.
15 juni
* Kunst in Congo. Tom Lanoye debuteert in Congo. Interview. M, De Morgen.
* Claude Blondeel. "We zijn een chaotisch, tegenstrijdig volkje". Interview in De Standaard Cultuur.
* Camps is terug. Hugo Camps is verrezen na drie maanden tussen kamer en intensieve zorgen. "Mijn enige bekommernis was: zal ik nog kunnen schrijven?" Interview, Zeno De Morgen.
* Griet Op de Beeck interviewt Bruno Vanden Broecke. Een man van veel en graag. Het bewogen jaar van een alleskunner. Zeno, De Morgen.
* Renate Dorrestein. De boekenkast van.... Renate Dorrestein hecht weinig emotionele waarde aan het bezit van boeken, zegt ze. De Volkskrant. Boeken.
* James Salter. Alles wat is. Tommy Wieringa ontmoet James Salter. Interview. De Volkskrant Boeken.
* Theodor W. Adorno. Minima Moralia - Reflecties uit het beschadigde leven. Vertaald. Aforismen. De Volkskrant Boeken.


20 juni
* De persoonlijke Sloterdijk. Zeilen und Tage. Notizen 2008-2011. Sloterdijk publiceert zijn notities. Geven een blik op het ontstaan van zijn werk, maar ook op zijn persoonlijk leven dat overloopt van reizen. Maar ook voetbal en vrouwen houden hem bezig. Duitslandweb.

26 juni
* Vlaanderens mooiste duo auteurs paginagroot in Zeno De Morgen: Griet Op de Beeck en Saskia De Coster. 'Carpe that fucking diem!" Ze noemen zich schrijvers, want "schrijfsters is iets voor vrouwen die het ook eens willen proberen," zeggen ze. Griet Op de Beeck: "Je moet durven geloven in het maatschappelijk belang van de zinnen die op papier zet." Saskia De Coster: "We zijn er nog niet, maar we zijn op goede weg en we gaan nooit meer weg. In Groot-Brittannië zetten ze binnenkort Jane Austen op bankbriefjes. Er is een vrouwelijk reveil op til..."

14 juli
* Interview met Ilja Leonard Pfeijffer in Trouw. "Als schrijvende zie ik wat het boek van mij wil".

17 juli
* Yannick Dangre in DM Boeken. Interview in de reeks Zomergasten.
* In dezelfde DM Boeken krijgen Stefan Zweigs Ongeduld 5 sterren en Jérôme Ferrari's De preek over de val van Rome 3,5 sterren. Dat laatste boek hebben we toch gekocht en gelezen. Er had gerust een ster bij gekund. Met dat boek won Ferrari in 2012 de Prix Goncourt. Niet ten onrechte, menen wij bescheiden.
* Ook in DM Boeken de zomerbijdrage van Annelies Verbeke in de reeks Schrijvers op reis. "Op een eiland wordt elk afscheid lang gerekt", vertelt ze over de reis naar het Griekse Dodekanesos-eiland.
Annelies Verbeke vertelt in de zomer ook over het grensgebied tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Dat gebeurt in het raam van 300 jaar grens.

20 juli
* Kristien Hemmerechts ontmoet Koen Geens in Villa Hellebosch. Interview tussen fictie en financiën. Zomerreeks DS Weekblad. "Ik zit liever aan mijn schrijftafel dan in een vergadering. Daar kan ik de dictator zijn die ik diep in mijn hart ben". Kristien Hemmerechts.

26 juli
* Maartje Wortel over de jaloezie in SdL. "Die overgave, die schaamteloosheid van Wolkers, daar kan ik jaloers op zijn."
* Jesus Carrasco. De vlucht. Interview door Marijke Arijs  in SdL. "Schrijven is mijn passie. Ik zou niet weten wat ik anders moet doen". Het debuut van de Spaanse auteur verovert in een slag de wereld.

3 augustus
* Lieve Joris. Interview over 3 pagina's in Het Belang van Limburg. "Ik ben altijd nogal rusteloos geweest. Zodra ik ergens lange tijd ben, moet ik weer weg."

9 augustus
* José Saramago. Bovenlicht. Huis met zes kruisjes. Een vroege Saramago. "Het is opmerkelijk hoe Saramago voor zijn dertigste al de mechanismen van menselijk wantrouwen, manipulatie, achterbaksheid of openlijke haat zo kon beschrijven." Standaard der Letteren.
* Joost de Vries. Over jaloezie. Hij is jaloers op Laurent Binet. "Natuurlijk is iedereen jaloers als iemand een bestseller scoort." De Standaard der Letteren.



23 augustus
* Zomerinterview Esther Gerritsen. "Ik laat zien wat niet werkt". En nog. "Mijn leven lag overhoop toen ik Dorst schreef. De chaos, de herrie, de snelheid - ik kon niet anders dan daarover schrijven." NRC Boeken.
* Michael Kumpfmüller. Paginarecensie over zijn De Heerlijkheid van het leven. Boek waarin hij Kafka's liefde voor Dora. Een sobere roman over zijn laatste levensfase.
* José Saramago. Bovenlicht. Korte recensie over het vertaalde 'oude' boek (1952) van de in 2010 overleden Portugese Nobelprijswinnaar.

16 september
* Jamal Ouariachi, David Pefko en Daan Heerma van Voss. Trilogie 25, 45,70. Drie auteurs schetsen portret van Hanna op haar 25ste, 45ste en 70ste. Voor de presentatie van het boek poseren de 3 auteurs met 9 naakte vrouwen op de achtergrond. De Morgen Boeken
We schaffen ons alleen het eerste boek aan.

20 september
* Standaard der Letteren is een voltreffer. Met Jan Van Hove over Hugo Claus, de schilder. "Zoals ik flaneer, op terrassen hang en op vrouwen jaag, zo maak ik ook een aquarel". Naar aanleiding van de tentoonstelling in Muzee in Oostende. Een expositie die we - onvergeeflijk - op onbegrijpelijke wijze hebben gemist! Maar... ze loopt nog tot 5 januari, merken wij nu op de valreep nog op.
* De Vrouw van hierboven van Claire Messud krijgt 5 sterren. Het boek hebben we op dit ogenblik nog niet op onze schappen. Dat maken we dit jaar nog goed. Met dank aan Kathy Mathys die het boek in SdL een van de belangrijkste Amerikaanse romans van dit jaar vindt.
* Ook in SdL een interview met de Fins-Estse Sofi Oksanen naar aanleiding van haar boek 'Als de duiven verdwijnen'
* Remco Campert krijgt er van langs in SdL voor zijn niet overtuigende roman Hotel du Nord.
* Voorpublicatie in SdL van Lieve Joris' Op de vleugels van de draak. Reizen tussen Afrika en China.
21 september
* Donna Tartt. Het Puttertje. Na elf jaar verschijnt er weer een Donna Tartt. Een bildungsroman in flonkerende stijl. Bespreking over 2 pagina's. De Volkskrant Boeken.

25 oktober
* Vel van Joost Vandecasteele vindt weinig genade bij Mark Cloostermans en Maria Vlaar in SdL. Man en vrouw komen tot gelijkluidende conclusie over een roman "waarin een man mechanisch wipt van de ene vrouw op de andere". Voldoende gemotiveerde eensgezindheid onder de recensenten om ons te laten beslissen het boek niet te kopen.
Katie Roiphe
* Het is de titel die ons in eerste instantie overhaalt om het boek in huis te halen. 'Lof van het rommelige leven'. Je weet maar nooit of we er voldoende argumentatie in vinden om onze chaos te verantwoorden. Het boek is van de Amerikaanse feministe Katie Roiphe. Jelle Van Riet interviewt haar uitgebreid. Ook dat interview stimuleert ons het boek aan te schaffen en als we het boek lazen, zijn we er helemaal van overtuigd: de aankoop was verantwoord. Overigens... het boek handelt over het leven in Amerika en daar lijken ze toch op meer dan een vlak een decennium (of meer) achterop te lopen in vergelijking met onze manier van leven.
* SdL breekt een lans voor Raymond Carvers Kathedraal. Het pleidooi wordt geïllustreerd met een afbeelding van Edward Hoppers Summer in the City.

4 oktober
* Simon Carmiggelt. Twee bloemlezingen n.a.v. zijn 100ste geboortedag. In NRC Handelsblad Boeken verschijnt bespreking van Arjen Fortuin van Carmiggelt Gedundrukt. En van Dwalen door Amsterdam met S. Carmiggelt.  "Hij was een literair gigant in een journalistenjas", luidt de inleiding. "Zijn personages waren sterk genoeg om een roman op te bouwen - die hij niet schreef." 
Carmiggelt Gedundrukt hebben we gekocht en gekoesterd. Prachtige uitgave. Vastgesteld dat we, toen Carmiggelt nog leefde, een 10-tal boekjes van hem hebben gekocht. Geen enkel is evenwel gesigneerd. We hebben de man nooit in levende lijve ontmoet.

6 november
* Het fantoom van Alexander Wolf van Gajto Gazdanov "bulkt van het schrijfplezier", lezen we in De Morgen Boeken. Joos Houtman adviseert de NMBS: "Ik heb altijd gedacht dat het leven op de een of andere manier iets van een treinreis heeft. Daarom, beste NMBS, deel dit boek gratis aan de passagiers uit. Wedden dat de zoveelste vertraging zal omarmd worden?"
* Plastic Love van Paul Claes. Volgens Dirk Leyman is Plastic Love geen toevalstreffer, "want de capriolen van de liefde hebben hem altijd al munitie geleverd. Claes kent bovendien de (Franse) erotische klassiekers op zijn duimpje. Pigment en pit genoeg in deze Plastic Love, waarmee de oude sater Claes zijn collega- erotomanen van de nieuwe generatie geniepig een poepje laat ruiken." Na lectuur van Plastic Love kunnen we alleen maar Dirk Leyman gelijk geven. DM Boeken.
* Niet toevallig opent De Morgen Boeken met Pia Fraus en Joost Vandecasteele. "In landen waar de taboes op seks veel groter zijn, worden vaak betere erotica geschreven", zegt Pia Fraus. We vermoeden - op basis van Vel en Meer vrijages dat ze gelijk heeft.
Eduardo Mendoza
* Eduardo Mendoza in DM Boeken. Bespreking door Lode Delputte. Geen interview. Zijn 'Stad der Wonderen' is zowat de meest gelezen roman uit de hedendaagse Spaanse letterkunde. Lode Delputte interviewt de auteur op 8 november in Gent. We zijn onder de indruk van het interview.
9 november
* Jhumpa Lahiri in De Volkskrant Boeken. Portret. En recensie 'Twee Broers'. "Als weinig anderen kan Lahiri met  beelden en details duidelijk maken hoe haar personages zich voelen."
Vlak voor het verschijnen van de Nederlandse vertaling kan ik in Londen een gesigneerde Lowland kopen. De vertaalde boeken blijven voorlopig ongesigneerd.
13 november
* De glossy jaren van Cees Nooteboom. Nooteboom wordt 80 en er verschijnen 3 gelegenheidsuitgaven. Een ervan koop ik niet: te duur. Het zijn een heruitgave van de stukken die Cees  Nooteboom in Avenue publiceerde. Het boek is luxueus uitgegeven en kost 99 euro. Te veel, vind ik. Maar 'Alles voor het eerst. Geen verjaardagsbrief voor Cees Nooteboom' van zijn vriend Alberto Manguel koop ik wel. Samen met Piet Piryns 'Met lopen nooit meer opgehouden', een compilatie van gesprekken met Nooteboom in de vorm van een interview dat nooit op die manier heeft plaatsgevonden.

15 november
* Joao Ricardo Petro. 'Jouw gezicht zal het laatste zijn'. Het verhaal van drie generaties Mendes. Een wonderlijke, labyrintische en vindingrijke roman, vindt Marijke Arijs in SdL.
* Richard Russo. Interview. Naar aanleiding van zijn aangrijpend memoire 'Ergens anders'. "Een indringend beeld van zijn moeilijke relatie met zijn moeder. 'Veel in dit boek heb ik me niet met plezier herinnerd., al zeker niet mijn eigen rol.'" SdL.
* Amity  Gaige. Alledaagse Wanen. Bespreking. "Misschien een alledaags verhaal, maar het is bepaald geen alledaags debuut", zegt Veerle Vanden Bosch in SdL.
* DBC Pierre. Reeks Beroepsgeheim. "Voor mij zit het uitzonderlijke niet in mijn werk, maar in de ervaring van het schrijven. Op sommige momenten zie ik kleine flitsen, proef ik van kristalheldere lucht. Het is een kwestie van zo stil zijn dat je de kracht voelt van een sneeuwvlok die de grond raakt." SdL.

27 november
* Philippe Claudel over zijn nieuwe film 'Avant l'Hiver'. "Ik heb geen tijd meer te verliezen". Focus Knack.


* Amity Gaige. Drie vragen en bespreking Alledaagse Wanen (4sterren). Focus Knack.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...