GEHOORD. Duitse autocaruitbaters op WO I - bezoek in West-Vlaanderen

"Over de Eerste Wereldoorlog weten we weinig. Het is een oorlog waarover wij nog maar weinig hebben gehoord, in Duitsland," vertelt een zaakvoerder van een Duits autocarbedrijf. "Hier heerst een herdenkingscultuur voor de gesneuvelde soldaten. Duitsers hebben het lastiger met het herdenken van hun gesneuvelden: zij waren soldaten van een fout regime. Dat ligt veel moeilijker."

De voorbije dagen hield de vereniging van Duitse autocaruitbaters in Brugge een congres over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het gezelschap trok vanuit Brugge naar Ieper, waar historicus prof. dr. Michael Wolffsohn een opmerkelijk referaat hield Volgens de historicus heeft die Eerste Wereldoorlog verregaande gevolgen, die niet alleen strekken tot de Tweede Wereldoorlog, maar ook naar de Koude Oorlog en zelfs naar de huidige Krimcrisis tussen Rusland en Oekraïne en bij uitbreiding het Westen.


Het valt nog te bezien hoeveel Duitsers naar Vlaanderen komen, naar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en naar de Duitse begraafplaatsen. Tot op vandaag is dat aantal heel miniem. De autocaruitbaters waren in elk geval sterk onder de indruk van het In Flanders Field Museum in Ieper, van het Käthe Kolwitzmuseum in Koekelare.

Ook Luc Glorieux van Busworld, die in Rumbeke het Duitse gezelschap ontving, samen met o.a. schepen Kris De Clercq van Roeselare, heeft alvast de prof. Wolffsohn uitgenodigd om in Rumbeke te komen spreken bij de tentoonstelling over de rol van Albert I tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Duitsers zijn nog altijd gestigmatiseerd door hun rol in die wereldoorlogen en - zo bleek ook in Rumbeke - zijn zeer voorzichtig over wat ze over die oorlogen kwijt willen. Misschien terecht, want toen ze vertrokken,  hoorden we op het terras van een café dat het "altijd goed om zien is dat ze vertrekken en niet zoals de vorige twee keren vier jaar blijven..." Een grapje weliswaar, ogenschijnlijk onschuldig. Ogenschijnlijk maar, want het maakt pijnlijk duidelijk hoe oorlog over generaties heen mensen nog altijd tegen mekaar uitspeelt. Hoe wij de naoorlogse generatie Duitsers nog altijd in verband brengen met een oorlog waar zij zelf niets mee te maken hebben gehad.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

BEGREPEN. Gennez' voorstel voor schooldag van 8 tot 18 is minder waanzinnig dan het lijkt...

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...