ZATERDAGSE OPHALING - Mijn dorp in 365 dagen (2)

 

Ware het niet dat ze vorige week ook op zaterdag zijn langs geweest, we schreven hier dat het een halve eeuw geleden was dat er op zaterdag huisvuil werd opgehaald.

Toen de zaterdag nog een halve werkdag was, slagerij De Kruisstraat het vlees aan huis bezorgde met gratis één schelletje salami – waaraan we een verslaving overhielden, aan die salami – en er thuis frieten werden gebakken – toen, op zo’n zaterdag, kwamen de gemeentewerkmannen het huisvuil ophalen. Dat was een heel spektakel. Dat gebeurde met een vrachtwagen waar een loopband aan vast hing. De zware metalen huisvuilemmer – wie ze wist te behouden, heeft er nog profijt van, onverslijtbaar waren ze, die emmers – kiepten de mannen van de gemeente beneden in de vergaarbak van die transportband en dan zag je alles wat je eigenlijk niet meer wou zien, nog eens langzaam boven je hoofd passeren. Je had nog altijd een kleine kans om je te bedenken en het gegeerde goed dat een ander voor vuilnis hield, van de transportband te plukken.

De vuilniswagen waarmee vanochtend de zakken worden opgehaald, slokt alles meteen en onomkeerbaar door zijn opengesperde monsterlijke muil. Er valt niets meer te redden. Eens in de zak gezet is voorgoed vergeten.

Mijn dorp in 365 dagen - zaterdag 2 januari 2021.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...