GEËRGERD. Hoe nutteloos tijdrovend televisie kan zijn...

Biljarters vinden ongetwijfeld dat er te weinig biljart te zien is op televisie. Ze vinden zich in het gezelschap van de bolletraspelers, van de wittepenseneters, de vlaggezwaaiers en misschien zelfs van de Ringlanddromers.... Alhoewel, die laatsten zijn de voorbije dagen aardig op hun wenken bediend. Net zoals 'de lezers', die sinds mensenheugenis klagen en zeuren over een gebrek aan zendertijd voor boeken.

 Dé Koch

Maar hadden we dinsdagavond dan toch niet Herman Koch in Reyers Laat? Dé Koch van Hét Diner? Juist. Een auteur van formaat - daar zijn we het over eens. Van Herman Koch is een nieuw boek verschenen. 'Geachte Heer M.' ligt  vanaf vandaag ook bij ons in de boekhandel. Het interview in Reyers Laat komt precies op tijd. Dus... kijken en luisteren. Zoveel literaire auteurs komen nu ook weer niet langs bij Reyers Laat.

Koch is een Nederlander en die hoef je het praten niet te leren. Het schrijven ook al niet, maar dat is wel vaker het geval met auteurs. Bovendien spreekt Koch, anders dan heel wat van zijn landgenoten, op een aangename manier.

Ontgoocheld

En toch waren we gisteren alweer ontgoocheld. Want hadden wij zijn antwoorden al niet eerder gehoord? Neen, we hadden ze van het weekend gelezen. In een van de weekendbijlages van een krant, of was het in de Knack? In elk geval, hij heeft ons geen een keer verrast.
Hoe dat komt? Heel eenvoudig: omdat er krak dezelfde vragen werden gesteld als in het kranteninterview. Of beter... het kranteninterview was ruimer, maar de redactie van Reyers Laat pikt er net die vragen uit waarvan ze - dankzij de krant - al wisten hoe bijzonder of hoe authentiek of hoe afwijkend of hoe enz. zijn antwoord erop zou zijn.
Noch met de keuze van de auteur, noch met de vragen worden risico's genomen.
We zijn benieuwd of Peter Terrin straks in Reyers Laat wordt uitgenodigd om over zijn nieuwe boek te praten. De kans bestaat en die bestaat alleen omdat a) er al interviews met Peter Terrin zijn verschenen - vandaag in Knack bijvoorbeeld - en b) omdat de combinatie van ernstig auteur, West-Vlaamse komaf én een titel die verwijst naar Monaco en het Formule I-circuit aldaar in literaire kringen een niet alledaagse combinatie is.

Herkauwen

Televisie neemt geen risico. We weten dat, maar we vergeten dat telkens opnieuw. Vragen stellen waarop mogelijk twijfelend, stuntelend of hakkelend of nietszeggend zal worden geantwoord, nee, dat risico mogen ze op televisie om de een of andere reden niet nemen. De tijd is beperkt. Dat is zo in het leven en dat is nog meer het geval op televisie. En dus krijgen we een herkauwsessie van wat we eerder al op ons bord kregen.

Zelfs als het niet om een herhaling van wat eerder uitgezonden gaat, vervalt televisie in herhaling. Om maar te zeggen hoe conservatief - in de minst gunstige zin van het woord - televisie wel is. Wie tijd wil verliezen, kan dat het best door televisie te kijken. We hadden het kunnen weten...

Kortom, met Koch kunnen we geen tijd meer winnen, met Peter Terrin doen we dat wel. We lezen Roderik Six' interview met Peter Terrin in de Knack en mocht hij te gast zijn in Reyers Laat, we kijken doof Reyers Laat én lezen intussen  'Monte Carlo'. Dat is het nieuwe boek van Peter Terrin.





Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...