De magie van een muziekkorps op straat...

Het heeft iets van een anachronisme. Een muziekkorps op stap op straat. Niet om een stoet te begeleiden, niet om een of andere inwoner te huldigen of een andere feestende vereniging te begeleiden. Nee, het muziekkorps van Winkel was vanmiddag op stap om zichzelf en de collega's uit het Duitse Warburg te laten zien en vooral te laten horen. En dan is een muziekkorps op zijn best.

We zien wel eens een harmonie of fanfare op televisie voorbijstappen en dan neemt de cameraman doorgaans een schriel mannetje in beeld dat al wat slijtage laat zien van het onwezenlijk torsen van zo'n bastuba. Of hij neemt een close up van schuivende voeten die het marstempo zoek raakten of - dat is ook zo'n clichébeeld - de dwangmatig kauwgumknabbelende grosse caisse-man...

Homogene harmonie

Niets daarvan vanmiddag. Dat zag je niet alleen, je hoorde het ook. Wij hebben hier in het dorp het geluk - ook al kunnen we er op straat niet zo vaak van proeven - dat we een muziekvereniging in huis hebben die muziek hoog in het vaandel voert.  Je kan het al van ver horen of met zo'n harmoniekorps kwaliteit op stap is of dat het vooral om goedbedoelde maar anders klinkende folklore gaat. 
De wind speelde vanmiddag in ons voordeel. We konden het korps al van ver horen en het maakte indruk. Hoe anders dat dit is, valt moeilijk te beschrijven. Homogene klank, dat zeker - je hoort een groep blazers, een groep bassen, een groep kopers,  je hoort... een harmonie.

 

Magische macht


En toch maakt zo'n korps op straat niet alleen met de muziek indruk. De wijze waarop de muziekkapel de straat inneemt, laat voorbijgangers zelden onberoerd. Tenzij ze als een zootje ongeregeld zich een weg banen, maar doorgaans doen ze dat niet. Nee, ze nemen gedecideerd de hele weg in  beslag, het verkeer moet opzij of wordt stilgelegd. Niet luisteren, niet kijken lukt niet.  Het is de magische macht van een muziekkorps op straat. Een anachronisme dat we best wat koesteren. Het lokt mensen naar buiten, het kleurt een buurt, een dorp, een stad.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...