Natuurlijk heeft West-Vlaanderen geen Nationaal Park nodig


Het is voor eens en voor altijd en voor iedereen duidelijk: West-Vlaanderen hoeft geen Nationaal Park. Alle andere provincies willen er wel, zelfs Antwerpen heeft zijn zinnen gezet op zo’n Nationaal Park. West-Vlaanderen niet. Wij hebben dat niet nodig. Dat vinden wij blijkbaar zelf. Want er zijn vanuit onze provincie, de bosarmste van allemaal, nauwelijks voorstellen naar voren geschoven.

Het zou kunnen dat onze West-Vlaamse beleidsmensen vinden dat we hier bij ons geen tekort hebben aan natuur. Dat er hier zoveel natuur is dat ze nooit te vatten is in één zo’n Nationaal Park. Neem de West-Vlamingen zelf, er zijn er meer dan 1 miljoen van, en samen vormen ze een niet in te dijken natuurkracht. U kent de clichés: voor alles noeste werkers, getalenteerde ondernemers en geslepen kruideniers en in de tijd die rest laten we ons graag zien als bourgondische smulpapen en gezellige zuipers, vaneigens zonder al te zotte kosten te maken.

Dat onze jonge gasten liever elders achterblijven dan bij ons, in onze flatrijke dorpen en steden zonder autoluwte, dat vergeven we hen. Jeugdzondes maakt iedereen. Wacht maar, ze keren ooit wel eens terug. Desnoods als zorgbehoevende ouderlingen op de zeedijk. En dat ze van Wallonië of van waar dan ook liever niet naar hier komen om te werken, te wonen en te leven, dat is jammer, maar ze snijden daarmee meer in hun eigen vingers dan in die van ons. Die duizenden vacatures vullen zichzelf ooit wel een keer in. Het is niet met een Nationaal Park meer of minder dat we die mensen naar hier zullen lokken. Verre van, denken onze beleidslui. En geef ze maar eens ongelijk. Trouwens, waar vinden we hier boswachters? We hebben geen nood aan nog meer niet in te vullen vacatures, toch?

Een parkje hier, een bosje daar, een meertje meer of minder, en zo nu en dan als het past een beetje actie - plant eens een knotwilg langs een beek met bochten bijvoorbeeld. Dat kunnen wij,  wij zijn hier immers meer van het lappendeken dan van het Nationaal Park. Want vergeet niet, zeggen onze beleidsmensen ons, bescheidenheid is niet alleen onze troef, het is onze natuur. Denk dus vooral niet groots, kijk niet te breed, hou de ruimte klein en de omgeving clean. Een Nationaal Park in West-Vlaanderen, wat dacht je wel! Wij jagen het zwin ook zonder park door de bjièten. We hebben er niet voor niets het meest van al, zwins.                                       

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...