De Finale Koers - een Winkels feuilleton in zakformaat - 5

 5.. Opportuniteiten

"Wat vindt ge ervan? Geen woord hiervan gaat naar buiten, akkoord,” zegt burgemeester Bert. De vier schepenen aan de tafel knikken en zwijgen. “Moet dat ook in het verslag?” vraagt de secretaris, die naast de burgemeester zit.

“Geen overbodige mededelingen in de verslagen, dat weet ge. Ik zeg het alleen omdat ik u allen ken. Ja, secretaris, ik zeg het ook tegen u, ge moet zo niet met uw ogen rollen. Bon, wat gaan we hiermee doen? Zoals ge hebt kunnen lezen verwachten ze in Parijs tegen het eind van de week een antwoord.”

De vier hebben naast een kopie van de Franse brief ook de vertaling ervan voor zich.

“Ik zie alleen maar troeven voor onze gemeente,” zegt schepen van cultuur en feestelijkheden Olivier Vanstraete.

“Geef toe, wat er nog maar overschiet van onze fameuze straatpaardenkoersen is maar een flauw, bleek beestje meer. We mogen dat hier toch zeggen, veronderstel ik. En zo’n internationale tv-reeks over de koers van vroeger biedt voor onze gemeente bijzondere opportuniteiten.”                                                           

Bij dat laatste woord schieten de drie andere schepenen in een kramp. Om het niet uit te proesten van het lachen.  Ge moet weten, er is geen woord dat meer van Vanstraetes tong rolt dan opportuniteit. Hij ziet ze ook overal, de opportuniteiten. Bij dag en bij nacht.  Zijn vrouw denkt er het hare over, vooral over die nachtelijke. Maar daar gaan we ’t nu nog niet over hebben. Of zoals de burgemeester dan altijd zegt in het aprés-college in ’t Echt Stadhuis, het café van Mathilde Wagenmaekers, tegenover het gemeentehuis: “Over wat ge niet gezien hebt, zwijgt ge beter.”      

Wordt vervolgd. Maandag: Niet voor niets.                    

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...