De Finale Koers - een Winkels feuilleton in zakformaat - 15

 15. Historisch erfgoed

Reporter Linde van Het Ochtendblad liep ongeduldig op en neer in de nauwe gang van het gemeentehuis. Ze hoorde geroezemoes in de schepenzaal, maar kon niets begrijpen van wat er werd gezegd. Een keertje hoorde ze gelach, een andere keer was ’t alleen een korte bulderlach van schepen Olivier Vanstraete waarna het opvallend stil bleef. En hoewel ze niet meteen iets anders op de agenda heeft staan, is de lokale reporter niet van plan om hier te hele ochtend wachtend door te brengen. Het had geen haar gescheeld of ze hadden in Brussel weer iemand van ginds naar Winkel gestuurd. Doe dat, had ze gezegd en ik stop er meteen mee en spoel ik mijn perskaart in het riool. Dan hoeft het voor mij niet meer.

In de schepenzaal zelf gaat het er intussen gemoedelijk aan toe. Vooral schepen van cultuur en feestelijkheden Olivier Vanstraete is zo te horen in zijn nopjes.

“Het spreekt voor zich,” had hij gezegd, “dat Winkel u alle mogelijke medewerking zal verlenen om de opnames vlot te laten verlopen. Wij hebben hier overigens een fantastische toneelgroep – misschien kent u onze Compagnie van het Gespeelde Woord, die heeft al ettelijke prijzen euh… in de wacht gesleept. Van het provinciaal tornooi én van het Koninklijk euh… Landgareel, nee, ik bedoel het Landjuweel natuurlijk. Zij kunnen u een schare – zo zei ie dat, een schare – aan figuranten bezorgen.”

“We noteren dat met plezier,” had een van de projectmanagers geantwoord. Maar het drietal laat voorts niet in zijn kaarten kijken. Burgemeester Bert probeert het nog een keer en vraagt uitdrukkelijk naar wat er precies zal verteld worden in de serie. “Het gaat ten slotte over onze koers, we zouden niet graag hebben dat u die koers, die historisch erfgoed is, onheus bejegent.”

“Maar u kwam er wel mee in opspraak, toentertijd. Het drama ontwikkelt zich rond die aanpassing van dat erfgoed aan de normen van onze tijd. Daar gaat de serie over, wees gerust, veel meer dan over de koers zelf”, antwoordt Merel Marie. 

Wordt vervolgd, maandag: Het Orakel van Winkel                                            

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...