De finale koers - een Winkels feuilleton in zakformaat - 3

 3. Het voorstel

"Wat denkt ge, een grap?” vraagt burgemeester Bert Vantdorp aan zijn secretaris, die de Franse brief al voor de derde keer opnieuw aan het lezen is.

“De brief is in Parijs afgestempeld. En ‘t is een Frans telefoonnummer dat erop staat. We kunnen ze direct bellen, dan weten we ‘t,” zegt de secretaris.

“Ja, maar wacht, zo’n conversation zal anders zijn dan het parler Français van in onze congé.  Met demander une baguette en een au revoir gaan we er hier niet geraken. Vertaal het nog een keer voor mij, woord voor woord. En zet dat dan subiet op papier voor de schepenen.”

“Ze zeggen dat ze een televisiereeks plannen rond de transitie van onze straatpaardenkoersen. Deels gebaseerd op waargebeurde feiten, deels gefictio.. verzonnen. Een tragikomische serie die de waarde van eeuwenoude tradities afweegt met de onstuitbare kracht van de innovatieve dynamiek eigen aan een kleine authentieke gemeenschap. Of zoiets. ’t Is op zijn Frans. En ze willen daarover met ons van gedachten wisselen. Een deel van de opnames zou in het oorspronkelijke decor van de koersen plaatsvinden. En daarvoor willen ze onze medewerking en steun. Tegen het eind van de week verwachten ze een antwoord en ze hopen, neen, wacht, ze rekenen op een positief antwoord van ons.”

“En wie schrijft ons dat?”

“De brief is ondertekend door een directeur van Nitflex Europe, mr. Valère Decompiègne.     

Wordt vervolgd. Morgen: het schepencollege                        

Reacties

  1. Ik vind het nu al spannend. En hoera, mijn vraag wordt ingewilligd: die roman van Jan komt er. En hij is goed begonnen. "Dat is half gewonnen," zou de burgemeester zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...