De Finale Koers - een Winkels feuilleton in zakformaat - 14

 14. Merel, Mark en Jeroen

Ineens lijken de jaren tachtig terug van nooit helemaal weggeweest. De tafels in de schepenzaal staan in een grote cirkel.  Zoals bij kringgesprekken ooit op school. Tegenover de burgemeester zit ‘Parijs’ waarvan hij net hoorde dat het eigenlijk ‘Antwerpen’ is en links en rechts van hem zitten de drie schepenen en de secretaris. Iedereen staat op als Bert binnenkomt.  Met het handgebaar dat hij zich nog herinnert van op school, geeft Bert teken dat ze mogen gaan zitten.

“Van harte welkom,” steekt hij meteen van wal. “Wij hadden ons voorbereid op een mondje Frans, maar dat hoefde blijkbaar niet. U bent, als ik dat zo mag zeggen, van bij ons? “

“Dank u, burgemeester. Dank u dat u tijd wil nemen voor ons. Mark De Leeuw en Jeroen Van Tassel zijn de projectmanagers van de geplande serie. Mensen van bij ons, zoals u zegt. U kent hen ongetwijfeld als tv-acteurs, maar allebei hebben ze intussen ook al diverse reeksen bedacht en uitgewerkt. Ik ben Merel Marie, ook actrice in een aantal films en series op tv, De Finale Koers zal ik regisseren. ‘Parijs’ zoals u daarnet zei en u bedoelde natuurlijk de Nitflex-directie, heeft alle vertrouwen in ons en gaf ons het mandaat om met u over de opnames te overleggen.”

“Interessant,” knikte de burgemeester. “Interessant. Inderdaad, u bent geen onbekende voor ons, net zo min als beide heren.” Terwijl hij zichzelf hoort spreken, ziet Bert ineens weer het tijdschriftknipsel van jaren geleden dat hij in een van de Claus-boeken bewaart. Het was een aankondiging van een verfilming van het boek van Claus. Een foto van de toen nog jonge Merel Marie illustreerde het stuk. Een naaktopname uit de film, maar veel te wazig afgedrukt, vond hij toen. Nee, niet doen, hoort ie zichzelf, projecteer dat beeld nu niet op de mevrouw die hier voor je zit. Doe het niet.

“Wat wil u precies met de serie vertellen?”, gaat de burgemeester ogenschijnlijk onverstoord verder. “Onze paardenkoersen waren en zijn uniek, nog altijd, maar om daar nu een docuserie over te brengen…”

“Oh, u dacht aan een docu-reeks? Nee, het is puur drama dat we zullen brengen. Over de koersen van Winkel, dat wel”, legt Merel Marie uit.

“Drama?” herhaalt de burgemeester, aarzelend.

“Onvervalst drama”, zegt Merel Marie. 

Morgen: "De koers is ons erfgoed"                  

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...