BEGREPEN. Gennez' voorstel voor schooldag van 8 tot 18 is minder waanzinnig dan het lijkt...

Er wordt nogal te keer gegaan tegen het voorstel van Caroline Gennez (SP.a) over die schooldag van 8 tot 18 uur. Ook mevrouw Van Hecke van het vrij onderwijs vindt het - zo lees ik in de kranten - maar niks. En dat verbaast me niet weinig.
Want uitgerekend dat vrije net was indertijd toch dé kampioen om kinderen en jongeren 'godganse' dagen binnen de schoolmuren vast te houden, neen?
Als wij eventjes uit ons vat nostalgie tappen, dan herinneren wij ons dat wij op het college 's ochtends om 8 uur werden verwacht en dat wij de poorten van datzelfde college 's avonds om precies 19 uur weer zagen openzwaaien om ons naar huis te laten fietsen. Van 8 tot 19 uur was dat dus.

Studie, studie, studie en studie

Lange dagen waren het. 's Winters vertrokken we in de duisternis, 's avonds keerden we in het donker huiswaarts. We waren minstens 12 uur van huis. Van halfacht, ten laatste tot half acht, ten vroegste.
Waarvoor we al die tijd van doen hadden? Studie. Er was studie van 8 tot 8.30 uur, van 11.30 tot 12 uur, van 13 tot 13.30 uur en van 17 tot 19 uur.
En 's woensdags? Als het niet regende hadden wij sport in de namiddag. Van 13.30 uur tot 16 uur en daarna de gewone studie. Maar wat waren we - we zijn nooit sportminded geweest - gelukkig toen het uitgerekend op woensdag ging regenen. Sport viel weg, studie kwam in de plaats en om 16 uur konden we huiswaarts. Niet iedereen deelde dat enthousiasme voor het regenweer op woensdag.

Stressvrij
Wij hebben aan de lange schooldagen niets overgehouden. Integendeel. De ruime tijd in de studiezaal gaf ons de mogelijkheid om waar we thuis aan verzaakten, in te halen: studeren, herhalen. En huiswerk konden we perfect afwerken in de avondstudie. Bovendien gaf die avondstudie ook ruimte om bijvoorbeeld dactylolessen te volgen of extra lessen te volgen. Over stress werd nooit gesproken: in zo'n ruim tijdschema hadden wij daarvan nooit last. Ook al, vermoed ik, omdat het begrip 'stress' helemaal niet bestond.

Onbegrip
Dat niet iedereen Gennez's voorstel genegen is, begrijpen wij. Maar wij begrijpen het afgrijzen niet waarmee het voorstel werd onthaald.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...