De Finale Koers - een Winkels feuilleton in zakformaat - 31

 31. De neveneffecten

Burgemeester Bert is in zijn nopjes. De anonieme-brieven-actie heeft haar doel niet gemist. “De barometer staat op storm bij de harmonie,” heeft zijn rechterhand Gerrit laten weten. “Ge kent Maurice? Wel…”

“Maurice van ’t Hout? Ja, vaneigens dat ik Maurice ken.”

“Hij moet er nogal van zijn lat hebben gegeven, gelijk dat we zeggen, voor de repetitie. Dat het muziek in het verleden nooit, niet een keer, tijdens of tussen de koersen heeft willen spelen, zei hij, maar dat ze zich nu wel zouden laten opvoeren als een Heren-Van-Zichem-muziekske dat er simpele hoempahoempa kermismarsen komt spelen. Alleen maar omdat het veel geld opbrengt…”

“En?”

“Hij kreeg gelijk. Van een groot deel van de muzikanten. Ze gaan dat niet doen, zeiden ze,” wist Gerrit te vertellen.

“En hoe is ’t bij het toneel?”

“Gilbert zegt dat het geen probleem is. Het toneel doet officieel niet mee, maar elke speler mag daar zelf over beslissen om al of niet persoonlijk anoniem te figureren. Louis van zijn kant doet niet mee,” heeft Gerrit weten te achterhalen.

“Persoonlijk anoniem figureren, ’t is weer op zijn Gilberts uitgedrukt,” zegt burgemeester Bert. “En hoe zit het met het paardenkoerscomité? Want eigenlijk is de koers van hen. Gaan zij akkoord met die serie?”

“Het comité zegt dat het niets te maken heeft met het verleden van de koers. Zij kijken voorwaarts en zien de serie als een internationale promotie voor wat ze nu doen. Ze zullen niet gaan dwarsliggen…”

“En het onderzoek naar dat plat steken van de banden van dat tv-busje zit voorgoed op een dood spoor?”

“Het blijft voorlopig een klacht tegen onbekenden,” zegt Gerrit.

“Goed,” zegt de burgemeester, “zoals de zaken nu staan, ziet het er naar uit dat die gasten voor het filmen op niet te veel medewerking kunnen rekenen. Maar dat is niet genoeg. Luistert, wat ik nu ga zeggen, moet onder ons blijven, Gerrit, knoopt dat goed in uw oren. We hebben een opstand nodig.”

“Een opstand, burgemeester? Tegen wat? Tegen wie?”

“Van heel het dorp. Van iedereen. Tegen die serie, tegen de opnames hier. En wij, gij en ik,  gaan dat in gang steken. We gaan, luistert goed, Gerrit, zorgen dat de mensen het dorp barricaderen.”

“Met alle respect, burgemeester, maar overdrijft ge nu niet?”

“En wij, Gerrit, wij gaan dan bemiddelen. In de politiek gaat het niet om wat ge doet, maar om wat de mensen denken dat ge doet, vergeet dat niet.”

Wordt vervolgd. Morgen: het barricadenplan 

 

  

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...