Wat als Honoré Lagae vandaag nog had geleefd...

... dan had hij zeker van tijd tot tijd een anonieme brief ontvangen waarin zijn liedjes en zijn grappen ongepast werden genoemd.

Er was immers een tijd in dit dorp dat wie zich op de een of andere manier kritisch of met een knipoog publiekelijk uitliet over wat er hier gebeurde of net niet gebeurde, steevast een keurig geschreven anonieme brief in zijn bus kreeg waarin de ongepastheid van die kritische ingesteldheid aan de kaak werd gesteld. Ik weet niet of dat nu nog de gewoonte is, maar zo'n 25 jaar geleden wat dat schering en inslag.
We zijn er zeker van dat mocht Honoré nu nog hebben geleefd, hij niet alleen stokoud zou zijn geweest maar haast zeker ook, gegeseld door allerlei kwalen en ongemakken, met nog meer ijver dan toen hij nog relatief jong was, de draak zou steken met al onze nieuwerwetse gewoontes en gadgets. De kans dat hij daarvoor nu zou worden gehuldigd, lijkt ons klein.

Dat hij nu wel, om de zoveel jaar van onder het stof wordt gehaald, is uiteraard een goede zaak. Zijn liedjes zijn authentiek cultureel erfgoed van deze gemeente - veel ander bewaard gebleven cultureel erfgoed hebben we immers niet.

Winkelse Kowlier

Hij is waarschijnlijk de enige Winkelnaar over wie een licentiaatsverhandeling werd geschreven. Alleen al het herlezen van zijn liedjes - je hoeft ze niet per se te zingen om ze te kunnen smaken - doet vermoeden dat hij nu meer zou zijn dan wat ze wel eens de Winkelse 'Urbanus' noemen. Noem hem dan liever de Vermandere van Winkel en wellicht zou hij nu als een meer als een Flip Kowlier dan als een Wannes Capelle naam en faam tot ver buiten het dorp dragen...
Dat doet er mij aan denken of wij wel tot een top 10 zouden komen als het om bewaard cultureel erfgoed gaat... Ik vrees dat we naast het werk van Tjok Dessauvage niet eens heel ver zouden raken.

"Wat als Honoré Lagae vandaag nog had geleefd..." is een DF-avond in Winkel, eind van de maand. 150 jaar geleden werd Honoré immers geboren. Hij overleed in 1935 en liet een schat aan (volks)liedjes na waarin hij op geestige wijze het leven van vrijgezellen, van getrouwde mannen en vrouwen, van koffiewijven, over de komst van de tram - "Ons Winkel is nu verbonden met heel het wereldnet".
Een aantal van de liedjes is nog verrassend eigentijds. Dat over 'De nieuwe tijd' bijvoorbeeld...


"Waardoor is 't dat de nijverheid kwijnt
De goede trouw in de handel verdwijnt
't Kost al zo wreed en 't is nog niet weerd
Kleren en voedsel 't is al gefrodeerd
Ze durven nu duizend frank vragen
Voor een kostuum in katoen
Ge kunt het drie weken dragen
En ge moet ze nog verzichtig aandoen
Ge koopt nu maar baais en sokken
Ze zijn met geen sjeite gebreid
De schoenen zijn ook seffens in brokken
Ze zijn maar meer thope geleid..."

Winkelnaren hoef je gelukkig al lang niet meer te overtuigen van de unieke waarde van dit erfgoed. Alleen al daarom had er dit jaar eindelijk eens een biografie mogen verschijnen over Honoré Lagae. De KBG heeft daar in 1985 een verdienstelijke poging toe ondernomen met de unieke vezameling liedjes van Honoré te boek te stellen, maar de biografie is te beperkt gebleven. Ligt hier een opdracht voor Df en heemkundige kring? Allicht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...