Knap, die Nederlandse campagne 'Nederland leest' met Erik of het klein insectenboek

Nederlanders die van de maand in hun bibliotheek boeken ontlenen, krijgen Godfried Bomans' Erik of het klein insectenboek gratis mee naar huis. Dat gebeurt onder de campagnevlag 'Nederland leest'.
'Leuk' zullen ze het allicht noemen en dat is wel het minste wat je over die campagne kan zeggen. Heel het land collectief een boek laten lezen, dat hebben we in Vlaanderen op die schaal, denk ik, nog niet meegemaakt.

Collectief op zaterdagmorgen
Erik of het klein insectenboek hebben wij in de herfst van - en nu moet ik rekenen, we zaten in het vierde jaar van de humaniora - 1973 gelezen. Op collectieve wijze ook. Het was het laatste schooljaar, denk ik, dat we op zaterdagmorgen nog les hadden. Onze leraar Nederlands, Luc Billiouw, die ook onze klasseleraar was, vond dat we op zaterdagmorgen best een uurtje cursorische lectuur konden smaken. We kregen Bomans' Erik of het kleine insectenboek voorgeschoteld. Helaas in een armtierige pocketvorm: het boekje overleefde nauwelijks de martelgangen in de boekentassen.

Bisschoppelijke allures
Wat een ontdekking, dat boek! De meesterlijke wijze waarop Luc Billiouw het las en ons liet lezen, is ons tot op vandaag bijgebleven en we hadden die zaterdagochtenden in de kale klas in het relatief jonge en witgeschilderde betongebouw - Luc Billiouw gaf ons ook esthetica en liet niet na het gebrek aan esthetiek in dat schoolgebouw in zijn gekende flamboyante stijl aan te klagen - voor geen geld willen missen. Ook al schreed dan de zeer eerwaarde heer directeur Louwaege het lokaal rijzig binnen om vanop de trede met haast bisschoppelijke allures niet de zegen, maar wel de schaars bijeengesprokkelde rapportpunten over onze hoofden uit te strooien.

Nee, dat insectenboek hield ons met Erik Pinksterblom en het Wollewei-schilderij wekenlang in de ban en hoe graag we het ook zelf in ons eentje lazen, de impact van die collectieve leessessie op zaterdagochtend is ons al die tijd bijgebleven. Met dank aan Luc Billiouw die als geen ander het hypocriete gedrag van de doodgraaf-torren, de potsierlijkheid van de adellijke wespenfamilie Van Vliesvleugel, de nuchterheid van het mierenvolk etc te duiden.

Motto
En er is natuurlijk het motto dat Bomans het boek meegaf:

"Wij zijn allen ballingen, levend binnen de lijsten van een vreemd schilderij. Wie dit weet, leeft groot. De overige zijn insecten."

Volgens het boek is dat van Leonardo da Vinci - het citaat wordt zelfs in het Italiaans weergegeven - maar vermoedelijk is de echte auteur van het citaat Bomans zelf en liet hij het vertalen in het Italiaans.

Nederlanders gaven ons de voorbije jaren ruim wat kansen om neerbuigend op hen neer te zien, maar voor de campagne 'Nederland leest' buigen wij ootmoedig het hoofd: knap!

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...