VASTGESTELD.Een op de 10 Boeken van het Jaar vinden Nederlanders in Vlaanderen

Ligt het aan de Nederlanders of ligt het aan de Vlamingen? In NRC Handelsblad publiceren recensenten van de krant en redacteuren van de boekenbijlage hun 3 favoriete boeken van het jaar. En wat blijkt? Vlaamse en Belgische auteurs ontbreken niet. Natuurlijk niet, denken wij dan. Maar het hadden er wat meer mogen zijn, denken wij dan verder.

Vlaamse auteurs

24 medewerkers, goed dus voor 72  top 3-boeken. Van die 72 zijn er 5 van Vlaamse auteurs:

* Vele hemels boven de zevende van Griet Op de Beeck
* Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans
* De zomer van de neusbloedingen van Pjeroo Roobjee
* Gelukkige slaven van Tom Lanoye - 2 vermeldingen!
* Kersen eten om middernacht van Bart Stouten.

Verder worden er ook nog uit ons land vermeld:
* Journa Drawings van Henri Jacobs
* Nue van Jean-Philippe Toussaint

Dichter bij huis

Eén op de 10 is mooi, maar Nederlanders houden het wat boeken betreft graag dichter bij huis. 17 boeken van de 72 zijn Nederlands van origine. Van onder anderen - en geheel en al terecht, dat wel - Arnon Grunberg, Jan Brokken, Marente de Moor, Joost de Vries, Frits van Oostrom...

Relatief

Natuurlijk, lijstjes zijn maar lijstjes. En daarvan hebben we er op vandaag stilaan dertien in een dozijn. Griet Op de Beeck moet ze niet, die lijstjes, meldt ze vandaag in haar column in De Morgen. "Hoe kan je kiezen voor beste dingen als elk streepje kunst per definitie zo verschillend is?" Ze is principieel Griet Op de Beeck, eerder  verzette zij zich in De Morgen om diezelde reden tegen het 'sterrensysteem' waarmee beoordelingen over boeken worden aangeduid.
Iets moeilijker hebben we het met Bart Steenhaut in zijn column in diezelfde krant. Waarin hij lijstjesmaken als een daad van zelfbevestiging ziet: kijk eens wat ik allemaal gedaan, gezien, gehoord en geproefd heb. Tja, met die sociale media kan iedereen nu heel vlot wereldwijd lijstjes publiceren, terwijl dat vroeger  het voorrecht was van kranten en weekbladen, van journalisten dus. Daar is, volgens ons, niet verkeerds mee. En... vaak zegt wat niet in het lijstje is opgenomen meer over de lijstjesmaker dan wat er wel in opgenomen is. Ga maar eens na bij die lijstjes in de kranten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...