VASTGESTELD. En toen werden we ijdeltuiten: 'selfie' is het woord van het jaar


Poging tot 'unselfie'
Het kon gewoon niet anders. Als nog maar een fractie van al diegenen die er een had genomen, stemde voor hét woord van het jaar, dan moest 'selfie' dat worden. We merken trouwens dat we het makkelijker schrijven dan zeggen. Dat is vaker zo met ijdeltuiterij. Want dat is zo'n selfie toch wel: pure ijdeltuiterij. Waaraan we - en dat geven we maar meteen toe - ook onszelf hebben bezondigd. Al moeten we hier meteen toegeven dat we tussen het nemen van zo'n selfie en het publiceren ervan een ontnuchterende aarzeling moesten vaststellen, die we manhaftig en op die manier dus ook weer ijdel, overwonnen.

"Ik zie het zo voor me"
"Ik zie het zo voor me", zeggen we wel eens en dan bedoelen we dat doorgaans zelden flatterend. Met een 'selfie' is dat blijkbaar anders. We zien het beeld - onszelf - bij het nemen van zo'n selfie ook voor ons en we zien onszelf schrikken van dat beeld of hoe we hopeloos beseffen dat we twijfelen waar die afdrukknop zich weer bevindt... en toch, toch drukken we af.

Nut
Vraag ons niet naar het nut van zo'n gedeeld spiegelbeeld, we weten het niet. We vermoeden dat het totaal geen nut heeft, maar dat is wel vaker het geval met hypes en vragen naar het nut ervan staat vaak gelijk met het ontkennen van het 'vind-ik-leuk-gehalte' ervan.
Trendwatchers waarschuwen
Nu hét woord er is en zo te zien algemeen - algemeen staat hier voor 22.000 stemmers - in gewaardeerd gebruik is, is de kans groot dat we het met zijn allen voor bekeken houden, met die selfies. Dat voorspellen, voorspelbaar als ze zijn, trendwatchers tenminste. 2014 zou wel eens het jaar van de unselfie kunnen worden. Hoe we zo'n unselfie met onze smartphone moeten nemen, is ons niet bekend, maar dat legt een app ongetwijfeld binnenkort wel uit.

Andere
Selfie haalde het van het jaar van geefkast en belbos. We herinneren ons niet dat we het ooit over een belbos of geefkast hadden, maar dat ligt allicht aan ons. In de categorie 'lifestyle' won 'duckface'. Ook dàt blijkt een selfie te zijn, maar dan een waarop mensen met getuite lippen het beeld ontsieren.

Leuk is dan weer dat het 'wist-je-datje' van Bart De Pauw het als 'weetje' haalde bij de categorie amusement. Loketjanet in de categorie politiek zegt dan alleen meer over zij die het gebruiken dan over wie ze het hebben. Dat is net zo bij de categorie economie waar vrijwilligen - ja, het werkwoord - het heeft gehaald. Dat verrast natuurlijk niet, zo kennen wij onze economie...

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...