NIEUWJAARWENS. Dat jongeren genoeg krijgen van het vintage-gedoe en ons eindelijk verrassen met iets nieuws




Op amper twee uur televisietijd zagen en hoorden wij vanavond een flard van Blondie (Denis, Denis), drie grijze knarren (Boudewijn de Groot, Henny Vrienten, George Kooymans), een schetsje uit Nicole en Hugo’s winterrevue en ergens in een overzicht kwamen Bowie, Prince en George Michael nog eens langs. We hielden de deur op een kier voor Agnetha en Frieda, juist van Abba, maar die hadden vanavond andere plannen. Toon Hermans daarentegen sprong de voorbije week haast elke dag eens binnen…

SOUVENIRS ZAT

We hoeven de souvenirs uit onze jeugd niet te bewaren, dat doen anderen kennelijk nog fanatieker dan wij dat van plan waren.  De jaren zeventig liggen zo voor het grijpen: niet alleen in de muziekwinkel, ook in boetieks en interieurzaken, soms zelfs in het straatbeeld. Onze jeugd blijft zo dichtbij dat wij ons afvroegen, zo voor het scherm en voor de jaarwende, waar blijft dé jeugd? Zullen die jongere generaties, waar zij het voor zeggen hebben, ook volgend jaar met dezelfde ijver onze jeugd blijven recycleren? Wanneer pakken zij eens uit met iets nieuws? Durven, kunnen of willen ze het niet? 
Foto De Stem

NIE NOA DE WUPPE

Nee, Wannes, ’t is nog niet oal  naar de wuppe, maar…  smit het moar ip de skuppe! Stop met dat vintage-gedoe en verras ons, jongeren. Het kan in de Letteren, waar jonge Nederlandse en Vlaamse vrouwen en mannen ons op een vrij originele wijze wisten in te palmen, het voorbije jaar. Het mag ook elders, a.u.b.Zijn we blind voor de nieuwe Tuymansen, de jonge Fabres, de prille De Keersmaekers... of zijn ze er (nog) niet?

IN DE KRAMP

Wij hebben het gehad met die jeugd van ons. Onze nek steekt in de kramp van dat voortdurend achterom kijken. Monumentenzorg is oké, maar met louter een versteend verleden bouw je geen bruisende samenleving.
Steek ons voorbij, loop voorop, zing voluit maar zing jullie songs, plaats mensen met nieuwe ideeën aan jullie tv-tafels en haal ons er pas bij als jullie er echt van overtuigd zijn dat we niet alleen maar oude, zure  kost herkauwen. Het lijkt alsof dat jullie vergeten zijn  dat jullie vrij kunnen zijn, vrij van een bezwaard, beklad of verzuurd verleden…

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...