GEDACHT. Erasmus-studenten, ontketen een Europese revolutie, geef ons een Europese lente!

Grenzeloos reizen. Het was de voorbije jaren geen droom, maar werkelijkheid. Voor ons, voor heel wat jongeren ook. We fietsten, reden, spoorden, voeren en vlogen over grensovergangen die we niet eens meer zagen. Ze waren verdwenen, binnen Europa. We betaalden bijna overal met ons eigen geld, de euro. Jongeren trokken van noord naar zuid en omgekeerd, van oost naar west en vice versa, studeerden en verbroederden er met anderstaligen, ontmoetten en verloren er de liefde van hun leven en voelden zich bijna net zo thuis in een buitenwijk van Madrid als in Poelkapelle.

PROFETEN VAN HET EIGEN PROFIJT

Maar dit jaar vielen er doden aan de E17-grensovergang in Rekkem. Gesloten grenzen kostten mensenlevens. Dat waren wij vergeten.Zo rap kan het keren. En overal, links en rechts, wordt die Europese droom in vraag gesteld, willen links en rechts weer muren optrekken en verkondigen de profeten van het eigen profijt en de marketeers van het eigen gelijk haat en wraak onder al wie nog durft dromen.

 

UITZWERMEN

Duizenden, honderdduizenden Erasmusstudenten zwermen elk jaar uit over heel Europa, met een - voor onze generatie - benijdenswaardig gemak. Europa werd hun thuisland, hun land een provincie. Ze reizen vanuit Zuienkerke bij wijze van spreken naar Kopenhagen, naar Hamburg of naar Riga zoals wij indertijd de trein naar.. Brussel of Amsterdam.
Nee, wij hoeven die troeven van het Erasmusprogramma - volgend jaar bestaat het dertig jaar - niet op tafel te gooien, we laten dat best over aan die studenten.

OFFENSIEF

Ze doen het niet uit zichzelf, zoveel is intussen duidelijk. Maar laat ons hen, die Erasmusstudenten, dan oproepen tot een offensief voor Europa. Op sociale media, op scholen, bij politici, bij opiniemakers, bij marketeers. Een offensief voor open grenzen, voor onbeperkte uitwisseling onder de Europese regio's en staten.
In zijn  column op nrc.next waarschuwde  Ilja Leonard Pfeijffer van de week voor de drieste intenties die Poetin en Trump ontwikkelen voor Europa.
"Het tergend trage, ontroerend onhandige, irritant bureaucratische proces van Europese eenwording, dat zeventig jaar vrede heeft gebracht op ons continent, is een van de mooiste en heldhaftigste ondernemingen die ooit door de mensheid in gang zijn gezet. De gedachte dat deze utopie zal worden vernietigd door autocratische en fascistische krachten, stemt mij diep droef." (Ilja Leonard Pfeijffer)

EUROPESE LENTE

Welaan dan jongeren, studenten, Erasmusvolk, ga in het verweer en doe waar wij niet langer in slagen: ga voor Europa en waak erover, vecht ervoor opdat jullie kinderen net zo vrij zouden kunnen bewegen over Europa zoals jullie dat konden. Ban enggeestigheid, bekrompenheid, blind nationalisme, kneuterigheid en zelfgenoegzaamheid. Maar ontketen een Europese revolte, ga er voor. Laat u horen. Zorg dat we luisteren. Doe het. Nu. Het kan nog net, hopen wij. Het is de hoogste tijd voor een nieuwe Europese lente.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...