GEDACHT. Onderwijzers kennen ze wel, de Francken en de De Wevers onder de ouders...

Het gebeurde maar zelden, we waren voorbeeldig, zeker op de lagere school, maar af en toe kregen we toch een vermaning. Een berisping, heette dat toen. Over een invuloefening die we niet hadden gemaakt, omdat we 'in de rij' niet ophielden met babbelen, omdat we ruzie hadden gemaakt. Zo'n berisping was zelden leuk. En nog minder leuk was het toen ze het thuis te horen kregen. De kans was groot dat we dààr nog eens een 'werkstraf' er bovenop kregen.

DE HOOFDONDERWIJZER, 'RECHTER IN BEROEP'

Een keertje maakte een onderwijzer het te bont tegenover ons. Hij sloeg me de kneukels blauw, 'vervalste' mijn cijfers... maar we hielden de lippen op mekaar, thuis. Tot enkele medeleerlingen erover kwamen klagen bij mijn ouders. Dat het niet eerlijk was wat er gebeurde op school.
Toen is mijn vader gaan praten met de onderwijzer en vervolgens met de hoofdonderwijzer - bij wijze van spreker, de rechter in beroep. Dat was voldoende om het pestgedrag van de onderwijzer stil te leggen. We konden weer voort.


ANDERS

Als we onderwijzers en leerkrachten van nu horen vertellen over leerlingen die ze willen bestraffen, loopt het enigszins anders. Leerlingen van nu blijken thuis openhartiger te zijn over de straffen die ze op school krijgen, dan wij indertijd. Mooi. Alleen, met die openhartigheid kopen ze hun gelijk bij de ouders. Geen sprake meer dat ze thuis ook nog eens de les krijgen gespeld, integendeel: de ouders verwijten de leerkrachten 'wereldvreemdheid', "ze - de leerkrachten - weten niets af van opvoeden", ze - de ouders - kennen hun kinderen beter dan wie ook en "zij - de leerkrachten - moeten niet denken dat ze het voor het zeggen hebben over hun - die van de ouders - kinderen".

NIET VERBAASD

Onze rechters keken van de week nogal vreemd, verontrust en boos op over de reacties van Bart De Wever en Theo Francken op het arrest van de beroepsrechter is de visumkwestie. De rechters zijn wereldvreemd en hoeven zich niet uit te laten over politieke kwesties... luidde het.
Het gedrag van De Wever en Francken zal menig leerkracht niet verbaasd hebben: ze zijn vertrouwd met zulke reacties. Er zijn nogal wat De Wevers en Francken' onder de ouders, wiens gedrag, meer nog dan van hun eigen kinderen, op dat van rotverwende kinderen lijkt.


Reacties

  1. Jan, als oud-leerkracht vind ik jouw schets van ouders een kunstwerk. En super hoe je de lijn doortrekt naar de politiek. Maar pas op, vanaf nu word je gebrandmerkt als linkse activist.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Over de tento Winkels van weleer in Winkel en over hoe ons geheugen als een fout afgestelde zeef werkt...