VASTGESTELD. Sommige politici regeren als eertijdse subregenten of surveillanten: verstikkend en verlammend

Misschien  zijn we verkeerd, maar we kunnen het niet ontkennen: geregeld komt er zo'n luchtje in ons gezicht gewaaid dat we herkennen uit onze collegetijd. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Een subregentenluchtje, zullen we het maar noemen. Surveillanten en subregenten waren de ordehandhavers in ons college. Ze hielden ons in het gareel. Met een vernietigende blik,  met het geheven vingertje,  met harde stem, met angstaanjagend geschreeuw, met dreigende waarschuwingen, met harteloze replieken, met een nijdige trek of duw, met rancuneus gemoraliseer,  met geboden en verbodsbepalingen, met straf...

ONTSNAPPEN
Er waren twee manieren om daaraan te ontsnappen: door uitsluitend te doen wat zij zegden en door vooral zelf niet creatief te denken of te handelen. Of - en dat was de tweede manier - al was die alleen weggelegd voor enkelingen - door een beroep te doen op je gefortuneerde afkomst. Zonen van vooraanstaande stadslui of van succesvolle ondernemers hoefden zich niet meteen zorgen te maken als ze al eens buiten de lijnen gingen kleuren.
Een bemoedigend woord, een stimulerend schouderklopje: dat kenden die subregenten van toen niet, op een uitzondering na.

NOOIT VOORGOED
Toen we het college achter ons lieten, voelden we ons bevrijd van die enggeestige oppassers, die ons te pas en vooral te onpas deden zwijgen, afremden, demotiveerden en verlamden. We konden vrij de wereld in en die hadden we nog nooit zo weids gezien als in die zomer van 76. 

ORAKELEN
Maar zie, als we mensen als Bart De Wever nu horen orakelen over wat mag en vooral wat niet meer kan, zijn ze er weer, de subregenten en surveillanten. Het lijkt wel alsof zij nooit de collegezaal hebben verlaten, alsof hun wereld dé wereld is, die van  het college. Hun blikken, hun spreken, hun stijl... catapulteren ons terug naar die jaren waarvan we dachten dat ze voorgoed achter ons lagen.
Benieuwd hoelang zij dat nog volhouden, in dat verstikkend klimaat.Wij in elk geval niet zo heel lang meer.



Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...