GEËRGERD. Natuurpunt: maak van slachtoffers toch geen daders!

Maandagochtend pakt Natuurpunt uit met een paginagrote krantenadvertentie. Veel geld om een man in beeld te brengen die vermoedelijk na een overstroming zijn leefkamer schoonmaakt. Met een borstel. De boodschap is duidelijk: was de steel een boom gebleven, dan had die man die borstel niet nodig gehad.

BEZEMSTEEL

Waaruit wij - niet vies van wat maandags ochtendhumeur - afleiden dat we overstromingen hadden kunnen voorkomen als we met zijn allen houten bezemstelen hadden afgezworen en gekozen voor een metalen variant.
Waaruit we  - niet te beroerd om wat scherp door de bocht te scheuren - afleiden dat we die overstromingen vooral aan onszelf te danken hebben.
En waaruit we - niet gespeend van wat wit-zwart-denken - afleiden dat slachtoffers van zo'n overstroming worden afgebeeld als de schuldigen.

KLEINE LETTERTJES

Dat is niet de boodschap van Natuurpunt, lezen we verder, in de kleinere lettertjes, maar het beeld van de wat oudere man met zijn borstel, heeft zich intussen met haken en ogen redelijk onwrikbaar in ons hoofd vastgezet. 
Een gemiste kans, vinden we, voor Natuurpunt om voor haar zorg om meer groen, om meer bomen een brede massa warm te maken. Ons heeft de boodschap alvast geërgerd, geïrriteerd. Ze kwam arrogant over door haar keuze om de meest kwetsbaren in dit hele verhaal als mogelijke schuldigen af te beelden.

VERSLIKT

Stop nu toch eens met Jan Modaal van alles en nog wat de schuld te geven. Wij gaan die klimaatopwarming niet oplossen zolang de grote naties zweren bij fossiele brandstoffen, zolang tonnen en tonnen olie worden verkwanseld voor het vertier van de happy few enz. enz.
Kortom, de boodschap is ons vanochtend in het verkeerde keelgat geschoten, we hebben ons erin verslikt en hoeven ze niet te nemen, vinden wij, Natuurpunt.


Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...