VASTGESTELD. De oorlog is weer hevig opgeflakkerd... in de tuin

De aanvallen konden niet uitblijven. Tijdens een bevoorradingsactie verderop hebben zij de tijdelijk vrijgekomen posities ingenomen. Met heel veel vertoon werd logistiek via de lucht aangevoerd. Maar de bezetter werd kort daarna teruggeslagen. Geen van beide geven ze de site op. Gesprekken duren maar kort en eindigen vrij snel in geschreeuw en gehakketak.


C 130 Hercules-vliegtuig
Het zag er naar uit dat de kraaien het in onze tuin dit jaar niet zouden halen. De eksters troonden korte tijd in de toppen van de populieren, aan de rand van de tuin. Voor de duiven en het kleiner gevogelte, een opluchting. Dat lieten ze ook horen. Blijkbaar te hard, want na enkele dagen zijn de kraaien teruggekeerd en hoe... als zware C 130 Hercules-vliegtuigen scheerden ze langs de eksters, joegen ze de duiven uit de kale kruinen en lieten niet na om ook de Vlaamse gaai de stuipen op het gevederte te jagen. De strijd was hevig en sinds vanmiddag laten de eksters zich niet meer zien.

Kransje twijgen
Het ziet er sterk naar uit dat de enkele takekn die de eksters al naar een van de toppen van de populieren brachten, niet tot nest zullen worden aangevuld. Tenzij de kraaien het kransje twijgen in beslag nemen. Het zou niet de eerste keer zijn.
Wij hebben niets tegen eksters, maar we prefereren de kraaien. Puur uit pragmatisme. Beter als de eksters verjagen de kraaien de reigers aan de vijver. Het is niet dat wij iets tegen reigers hebben, maar we willen vooral de vissen niet kwijt. Vandaar.

Gewapende vrede
Eksters of kraaien. Over enkele weken ruimen de gevechten voor een gewapende vrede en is het duidelijk wie de rest van het jaar over de tuin heerst. In de lagere regionen maken ze zich weinig zorgen voorlopig: vinken, merels en mezen kijken niet eens op als zo'n voorbij scherende C 130-kraai een donkere schaduw werpt over het gras... De 'grondtroepen' en het 'licht vliegwezen" worden zo te zien nog niet ingezet.

Romances
 De hevigste romances, de grootste liefdes, de zwaarste passionele drama's spelen vluchten uit het alledaagse grijs en kiezen voor historische decors en voor heroïche tijden. In de tuin is dat niet anders. Terwijl boven hun hoofden de oorlog woedt, doen tortelduiven alles waarvoor we ze precies tortelduiven zijn gaan noemen. Alsof ze beseffen dat hun tijd kort zal zijn en dat voor elk geil geroekoek straks hartverscheurende kreten van angst en pjin zullen volgen. Niets menselijks is h en vreemd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...