GELEZEN. De stip van Bernard Dewulf

Het is niet altijd het eerste stuk in DS Weekmagazine dat we lezen, maar het scheelt niet veel. Van de week had Bernard Dewulf het er over de foto Pale Blue Dot. Genomen door de Voyager I, vlak voor de camera ervan uitging. De camera van De Voyager - we citeren Bernard Dewulf- heeft zich, 6 miljard km van ons vandaag, nog één keer omgedraaid en onvergetelijk het stofje vereeuwigd waarop wij bestaan.

De foto dateert van 1990, maar was ons niet bekend. Nochtans moet hij in die dagen zowat de frontpagina van de meeste kranten hebben gestaan. Maar ons geheugen had de foto duidelijk niet opgeslagen.

107 miljard

De foto zouden we best eens vaker bekijken. Om een aantal zaken in het juiste perspectief te plaatsen, bijvoorbeeld. Om te relativeren, maar net zo goed om te vieren hoe uitzonderlijk het wel is dat wij op dat pluisje met meer dan 7 miljard mensen van hier naar daar rennen en slenteren. Heeft er iemand een idee over hoeveel mensen dat pluisje sinds zijn bestaan hebben bewandeld? Naar het schijnt zouden we met zo'n 107 miljard kunnen geweest zijn. Naar het schijnt... want er zijn nogal wat onzekere factoren... Maar als het zo is, dan leveren wij die nu leven een bijdrage van iets meer dan 6 procent. Of anders gesteld: van de 100 mensen die sinds zijn bestaan op aarde rondliepen, leven er 6 nu.

Tot wat voor bedenkingen en berekeningen 'een stukje' van Bernard Dewulf al niet kan leiden...

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...