VERBIJSTERD. De wereld van de ondercategorieën of de verbazingwekkende eenvoud van Willy Naessens' wereldbeeld

Reyers Laat (Foto VRT)
Meedelen, daar had hij het niet moeilijk mee, zei hij donderdagavond in Reyers laat. Oost-Vlaams entrepreneur Willy Naessens, klein én met schulden begonnen, betaalt met plezier belastingen. "Als we belastingen betalen is het omdat we winst hebben gemaakt en als wij het goed hebben, mogen anderen het ook goed hebben. Alleen... ik heb het lastig met de ondercategorie", zei hij er in een gesprek met onder anderen professor De Grauwe, John Crombez en Björn Rzoska.
Ondercategorie? Ja, de ondercategorie. En wat of wie is dat? "De mensen die hun dopgeld op café zitten te verdrinken..." aldus Willy Naessens.

Klassesysteem
Kan het eenvoudiger? Een wereld in categorieën: een ondercategorie en een bovencategorie. Niet langer het klassesysteem, want daar zit je doorgaans met een lastige middenklasse. Nee, een boven- en een ondercategorie. Keep it simple! Waar kennen we dat van?
Anderzijds, het blijft verbazingwekkend hoe mensen als een Willy Naessens een ingenieus en tot op vandaag goed werkend  sociaalzekerheidssysteem - het resultaat van een jarenlange syndicale strijd én overleg onder sociale partners - willen laten wankelen omwille van de mogelijkheden die het systeem biedt tot marginaal misbruik. Alsof we de miljoenentekorten kunnen wegwerken door het geld te halen bij enkelingen die ten onrechte een minimumuitkering 'genieten'.

Mantra
En, meneer Naessens, hoe goed bedoeld het ongetwijfeld ook is dat mantra van 'als wij het goed hebben, mogen anderen het ook goed hebben', vrezen we toch dat ook het tegenovergestelde voor u geldt: "als het ons tegenzit, dan betaalt iedereen mee..." Of begrijpen we de wondere wereld van weldoener Willy verkeerd?

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...