GELEZEN. "Niets is sexyer dan een man die leest"... lazen we

Hoewel we vorige week nog twijfelden over het voortbestaan van de soort, blijkt nu dat ze bijzonder hip is. Dat overkomt bedreigde diersoorten wel vaker. Maar toch...
In haar pas in het Nederlands vertaald en uitgegeven boek laat Marie Darrieussecq haar hoofdpersonage, de uit Frankrijk afkomstige maar in L.A. residerende Solange, hardop denken dat - en we citeren - 'niets is sexyer dan een man die leest'.
Terwijl we het lezen, gaan we als vanzelf rechtop zitten en kijken we tersluiks in het venster, dat zo te zien weinig flatterend weerspiegelt, vinden we.  En bedenken dat wat geldt voor anderen, dat niet per se ook voor ons doet.

Leitmotiv
We lezen het nog eens over en ja, het staat er, zwart op wit: 'niets is sexyer dan een man die leest'. En alsof ze vermoedt dat we het maar al te graag lezen, maakt ze ons al vrij vlug duidelijk dat het niet om 'de man' gaat, maar om een wel heel specifieke...
Overigens laat het Leitmotiv waarmee de Franse auteur haar boek inleidt, ons weinig illusies. Daar laat ze Margueritte Duras zeggen - wat meteen ook de titel van het boek al voor een deel verklaart - "Je moet veel van mannen houden. Heel veel. Heel veel van ze houden om van ze te houden. Anders is het onmogelijk, dan kun je ze niet verdragen."

(Marie Darrieussecq, Je moet veel van mannen houden, Arbeiderspers)

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...