HERONTDEKT. Wanneer gebruikte u voor het laatst het woord 'zerp'?

'Zerp'
Woorden en mensen, het kan geen toeval zijn, ze hebben veel met mekaar gemeen. Zoals? Verdwijnen. U merkt het niet, maar ineens stelt u vast dat een woord verdwenen is. Zoals dat ook wel eens gebeurt met mensen uit uw omgeving. Met klasgenoten bijvoorbeeld. Tiens, dat is jàren, nee, eeuwen geleden dat we die nog gezien hebben. Wanneer ie precies uit uw gezichtsveld verdween, is zelden te achterhalen. Met woorden is dat net zo.

Kamagurka in de Lux

En dan, totaal onverwacht, helemaal uit het niets, duiken ze op. En ze lijken in niets veranderd. Van het weekend overkwam ons dat toen we in de Nederlandse - en straks misschien Vlaamse - NRC-weekendkrant een interview met onze West-Vlaamse kunstduivel-doet-al Kamagurka lazen. Het gesprek is al doorheen de spa bruis, de Assam Ceylon huisthee en de mokka's - voor een goed begrip: het weekendinterview verschijnt in de LUX-bijlage en vindt om het LUX-karakter ontegensprekelijk te onderstrepen, plaats in een restaurant en ten bewijze daarvan wordt het kasticket steevast meegedrukt -  enfin, dus na de spa bruis, de thee en de koffie nemen Kamagurka en zijn interviewer een duik in het wijnglas en dan valt het woord waarvan we het bestaan totaal vergeten waren. Zerp. Gaat u maar eens voor de spiegel staan en spreek het woord hardop uit. Zerp. U proeft, u ziet en u voelt het woord meteen. Zerp.
Wanneer heeft u dat woord voor het laatst gebruikt? Het is geleden van onze melktandentijd. Toen we in een appel hapten en té laat merkten dat wespen, larven en ander krieuwelend ongedierte net voor ons op hetzelfde idee kwamen toen ze de appel merkten. Het woord hebben we sindsdien,  inclusief de appels, uit ons leven gebannen.

Het kerkhof van vergeten woorden

Dat bracht ons op de idee om een lijst samen te stellen met ten onrechte verdwenen woorden. Maar voorlopig komen we niet verder dan dat ene 'zerp'. We hadden het moeten weten: niets verdwijnt om zonder reden teruggevonden te worden. Maar hoe dan ook, ergens moet er een kerkhof van vergeten woorden zijn. En daar staat ergens een zerk met het opschrift zerp. Op een van zijn grenslandtochten moet Kama er voorbij zijn gelopen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...