De Finale Koers - een Winkels feuilleton in zakformaat - 51

 51. Elk nadeel heeft een voordeel

‘Loslopende varkens onverwachte meevaller’ kopt Het Ochtendblad maandag op zijn frontpagina. De foto, uitgesmeerd over bijna de hele breedte van het eerste blad laat weinig aan de verbeelding over. Ik zie een straat met een  bonte bende van mensen, paarden en varkens in een onoverzichtelijke chaos, in een niet te ontwarren kluwen. De gezichten van de mensen vooraan in het beeld spreken boekdelen: mannen en vrouwen die gieren van het lachen alsof ze ineens midden in een uit de hand gelopen carnaval zijn beland, en links op de foto, twee vrouwen met angst in de ogen, ze houden  hun hand voor de gezichtjes van de kinderen die ze op de arm dragen. En tussen al dat gekrioel her en der een halve varkenssnuit. Olijk. Dat woord komt ineens van heel ver in me op als ik ergens diep achterin tussen de menigte op de foto twee glanzende varkensogen ontwaar. Helemaal aan de rand van het beeld,  een black beauty, een zwart paard dat probeert aan de foto te ontsnappen, ik zie het rood aangelopen gezicht van de jockey die zijn zweep hoog in de lucht zwaait, je hoort de leren riemen zwiepen.  Een man steekt zijn pint omhoog en morst het bier op de jas van zijn buur. Het is een ketterse kermis, het zou, als het bestond, het foute festival van de scheve grimassen kunnen zijn.

Niemand weet hoe de varkens uit de grote vrachtwagen zijn kunnen ontsnappen. De kamion was blijkbaar aan het manoeuvreren toen de hengsels van de laadbrug loskwamen. Volgens Het Ochtendblad waren ze net met een opname begonnen.

“Niemand op de set wist waar die varkens ineens vandaan kwamen. Ze bleven maar komen. Het waren er geen tien, geen twintig maar misschien wel honderd”, vertelt regisseur Merel in de krant.

“Elk nadeel heeft zijn voordeel”, gaat Merel in dat krantenstuk verder. “We zijn blijven filmen. Ik denk dat het bruikbare stukken zal opleveren. We bekijken vanavond het hele scenario en zien dan wel of we het wat kunnen aanpassen. Meer kan ik erover niet kwijt.”

De reporter – zou het Linde zijn? het stuk is niet ondertekend – vraagt haar nog of de varkens schade hebben veroorzaakt op de set. Volgens de regisseur valt het mee. Volgens sommigen, zegt de reporter, zou het niet om een ongeval gaan maar om een poging tot sabotage. Merel houdt zich op de vlakte. “We zijn hier in het dorp intussen al wat gewend, maar zeg nu zelf, het lijkt mij ver gezocht om op die manier ons te proberen te boycotten. Waarom zou men dat doen? En bovendien – en dat is wat telt – het zou best kunnen dat die varkens zorgen voor een onvergetelijke passage in onze tv-reeks. Wat ons niet kapot maakt, maakt ons sterker. Zo zien wij dat. Dus een klacht indienen? Neen, dat doen wij niet.” 

 Wordt vervolgd. Morgen: Aan tafel!

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...