VERWONDERD. Onafhankelijk boekhandelaar verkoopt Hemmerechts' nieuwe boek niet...

De onafhankelijke boekwinkels Paard van Troje (Gent) en Theoria (Kortrijk) verkopen het nieuwe boek van Kristien Hemmerechts  'De vrouw die de honden eten gaf' niet. Tenminste, het boek is niet beschikbaar in de winkel. Het kan er - zeker bij Paard van Troje - wel besteld worden.

Eerste reactie

Onze eerste reactie: "Waarom moet een boekhandelaar in mijn plaats oordelen over wat een goed of slecht boek is?" En... hebben die boekhandelaars dan echt wel de tijd om alle boeken eerst te lezen en te beoordelen voor ze die aan hun klanten aanbieden? Wij hopen van  niet, want er zitten toch wel wat boeken van bedenkelijke kwaliteit in hun totale aanbod.
Maar anderzijds... tja het zijn onafhankelijke boekhandels. Ze brengen in hun winkel wat ze willen. Ze prijzen aan wat ze willen en ze mogen, onafhankelijk als ze zijn, daarbij al of niet consequent zijn. Het is hun zaak. Dat is duidelijk.

En de lezer?
In heel deze boekhandel-discussie n.a.v. het boek van Hemmerechts blijft - voor auteurs en voor boekhandels - één belangrijke groep buiten beschouwing: de lezer. Waar blijft de lezer bij al die herrie? Dat is onze vraag.
Het antwoord: die zit voor zijn pc en mocht hij/zij het boek willen, dan wordt het via het net besteld. Zo simpel is dat. Dat heeft een keten als Standaard Boekhandel dan voor op een aantal van die onafhankelijke boekhandels: de boeken zijn er altijd bereikbaar en de lezer wordt er op zijn wenken bediend. De keuze van de lezer is dan snel gemaakt.

Confituur
Op de website van Confituur, die de krachten bundelt van de onafhankelijke boekhandel, lezen we dat "Slimme lezers weten waarom ze kiezen voor de onafhankelijke boekhandel". Tja, blijkbaar moeten die 'slimme' lezers dan toch bij de hand worden genomen door die alwetende boekengids van de onafhankelijke boekhandel. Dat is dan maar zo. Zelf hebben wij het meer voor boekhandelaars die voluit gaan voor 'volwassen lezers' die willen/durven/mogen zelf kiezen.
Mochten die onafhankelijke boekhandelaars het omstreden boek wel in hun winkel een plaats hebben gegeven en daarbij op zo'n steekkaartje - net zoals ze dat doen met boeken die ze prijzenswaardig vinden - de motivering meegevend waarom je het boek beter niet koopt, dan hadden wij dat bijzonder gevonden. Bijzonder onafhankelijk én respectvol tegenover de lezers. Dan hadden ze tenminste lef getoond, die boekhandelaars.

We dachten dat de bemoeizuchtige onderpastoors van weleer- u kent ze wel, die bepaalden wat wel en niet in de 'vrije bibliotheken' beschikbaar was -  voorgoed verdwenen waren, maar er is zo te zien een nieuwe kerk in de maak, een cultuurkerk, die al net zo bevoogdend wil werken als die eertijdse Kerk...

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...