GEHOOPT. Even jaartal geeft meer kansen op geluk...

Even voor middernacht waren we bereid om het te geloven. Dat lag vermoedelijk meer aan 2013 dan aan 2014, dat voor ons, net als voor iedereen, zeker op dat ogenblik nog dé grote onbekende was. Dat is het tot op vandaag gebleven. Maar daar gaat het nu niet om. Biedt 2014 meer ruimte voor geluk dan 2013? Ja dus, dachten wij. Even getallen hebben de schijn van volmaaktheid: een even getal is immers voldoende groot om het netjes in gehele getallen gedeeld te krijgen. Oneven getallen zijn dan weer ambitieuzer: ze willen er per se eentje bij, om alsnog hun deelbaarheidsfactor te vergroten.

Maar geldt wat voor getallen een wiskundige wet lijkt dan ook voor jaartallen? Wij hopen het. We waren enkele uren geleden zo blij dat we dat duivelse 2013 achter ons konden laten, dat we bereid waren om alles wat dit jaar op ons afkomt, beter, mooier, sterker, heerlijker en zelfs gelukzaliger te vinden.
Vraag is of dat een volkomen terecht is?

Even getest
Hadden we dat op 31 december 2011 ook gedacht over 2012 - een nog meer even jaar dan 2014 - hoe even kan een getal wel niet zijn? We kunnen nu alleen maar vaststellen dat ons geheugen bijzonder selectief te werk gaat. Want 2012 had nu niet bepaald een fraai karakter. Dat even getal hield toch heel wat villijn venijn achter de hand. Zelfs in zijn staart. Vraag het maar aan de NMBS die zich eind 2012 nog feestelijk uitdoste om de Fyra op haar sporen te verwelkomen...
De kans is groot dat de kapitein van de Costa Concordia ook niet zo hoog oploopt met het geluksgehalte van dat even jaartal 2012, net zo min als het Nederlandse koningshuis na het ski-ongeval van intussen wijlen prins Friso. Anderzijds - en dat moeten we de Nederlanders na geven - was 2012 voor hen wel het jaar waar ze nog maar eens een wereldrecord lieten sneuvelen. Dat het 'maar' dat was van de langste polonaise - van 1.100 deelnemers naar ruim 1.700 - is nu 'even' van geen tel.

Even grijs
En we kunnen nog even doorgaan met rampspoed allerlei, zoals de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Rampspoed? Ongetwijfeld voor politici als Patrick Jansens of Stefaan De Clerck en talloze anderen...
Kortom, als ons geheugen ons niet in de steek laat, dan weten we dat even jaartallen minstens even veel ruimte biedt voor ongeluk als die vermaledijde oneven jaren. Een vaststelling die al even opwindend is als het grijs van deze eerste 2014-ochtend.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...