GEDACHT. Nostalgie bij een faillissement: ECI-boekenclub in Nederland failliet

'Ik, Jan Cremer'. Dat we dàt boek in huis hadden kunnen halen,  dàt dankten we aan de onvolprezen ECI-boekenclub. De talloze discussies met onze ouders over het alweer niet opgezegde lidmaatschap namen we er bij.
De van oorsprong Nederlandse boekenclub bracht een wereld in huis die voor ons, jonge dorpelingen zonder zakgeld op overschot, op een andere manier onbereikbaar bleef.  Boeken als 'Ik, Jan Cremer' kreeg je vlot gratis als welkomstgeschenk, in ruil voor een jaar lidmaatschap.

Gewaagd
 De ECI-boekenclub? We wisten niet eens meer dat hij nog bestond. Jaren geleden verdween hij geruisloos uit ons zichtveld en per toeval - we lazen daarnet over het faillissement op de website van een Nederlandse krant - komt hij nog één keer in beeld voor hij voorgoed verdwijnt.
Het bericht maalt herinneringen boven. Over gewaagde boekencovers - het soort bloot dat nu totaal onopgemerkt zou blijven - , over 'alles onthullende' voorlichtingsboeken, over schlagerverzamelplaten  die we ons in de winkel zelf niet zagen bestellen...

Melodrama
En er was ook  dat vermaledijde 'boek-van-de-maand' - of hoe heette dat precies alweer - , doorgaans een akelig dikke turf met een cover waar het melodrama van droop. Een  boek waarvan zelfs de rug vloekte in een doordeweekse bibliotheekkast. En dat boek kregen we dan toegestuurd als we weer eens vergaten om de driemaandelijkse verplichte ledenbestelling op te sturen. Dat gebeurde heel vaak en telkens kregen we dan een reprimande over onze onverantwoorde spilzucht... Alleen het tegoed aan bonuspunten weerhield ons ervan om het lidmaatschap op te zeggen. Het betere boek was zo ineens goedkoop binnen handbereik en wie kan nu iets tegen het betere boek hebben?

Literatuur

En toch. Veel literatuur heeft de boekenclub niet in huis gebracht. Alleen Hondejaren van Günter Grass, Narziss en Goldmund van Herman Hesse, Liefde in tijden van cholera van Marquez en Solzjenitsyns Goelag Archipel. Andere kunnen wij ons niet meer herinneren.

En nu is de boekenclub failliet. De webwinkel niet, zo meldt de website van ECI, die blijkbaar in Vlaanderen alleen nog in Hasselt een winkel had. Vier jaar geleden werden de winkels opengegooid voor niet-leden, maar dat heeft het tij niet kunnen keren.
We zullen de club en zijn akelige strenge voorwaarden niet missen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...