GEHOORD. Kinderen van immigrantenouders redden het Algemeen Nederlands

Webfoto Lidl-kassa

Niet in een verbasterd dialect, niet in een gebroken Nederlands, maar in vrij correct Algemeen Nederlands met een licht Frans accent. Het meisje aan de kassa van de Lidl vanmorgen. Voor ons in de kassarij staat een Oost-Europees jong gezin. Moeder, tienerdochter en 2 zoontjes. We vermoeden Polen. Ze spreken, bij het wachten aan de kassa, onder elkaar geen Nederlands. Maar als het hun beurt is, probeert de moeder in gebrekkig Nederlands het kassameisje te groeten.

Zonder zich overdreven beleefd - u weet wel, van die eertijdse Grand-Bazar-over-the-top-vriendelijkheid - over de klanten te ontfermen of zich aanmatigend te gedragen, hielp het kassameisje de Oost-Europese vrouw met het benoemen van wat ze bij zich had: een zak aardappelen, een fles cola etc.

Gaaf

Het kassemeisje was vermoedelijk de dochter van immigrantenouders. Maar anders dan haar buurvrouw - een jonge vrouw van duidelijk door en door Vlaamse komaf - sprak ze geen dialect, maar gaaf Nederlands.


Het ziet er sterk naar uit dat uiteindelijk de immigranten het algemeen Nederlands zullen redden van de totale overgave aan het dialect. Voor iemand die vreest dat het dialect het straks overal voor het zeggen heeft - op televisie is het al volop bezig, in de advertenties begint het ook al door te sijpelen, straks volgt misschien nog de radio - was het kassagesprek in de Lidl vanmorgen alvast bemoedigend. Er is nog hoop voor het algemeen Nederlands. Met dank aan de immigrant...

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...