UPDATE. GEZIEN. David Van Reybrouck wint Nederlandse literatuurprijs De Gouden Ganzenveer.

In Kunststof TV op het Nederlandse scherm is vanavond bekendgemaakt dat de uit- (en straks weer in-)geweken West-Vlaming de belangrijke Nederlandse oeuvreprijs voor literatuur De Gouden Ganzenveer heeft gewonnen. De prijs wordt in april feestelijk uitgereikt.

Veelzijdigheid

David Van Reybrouck krijgt de prijs omwille van de veelzijdigheid van zijn werk en om zijn maatschappelijke engagement.

Uit het persbericht van de Academie De Gouden Ganzenveer:

Kunststof TV
"De Academie De Gouden Ganzenveer eert Van Reybrouck om zijn veelzijdigheid en bezielende wijze van schrijven. De mengeling van een brede maatschappelijke en politieke betrokkenheid,  historisch besef, diepgravend onderzoek en een zeer vaardige pen zorgden voor een indrukwekkende reeks boeken, toneelstukken, gedichten en essays, die in het maatschappelijk debat een belangrijke bijdrage leveren aan de meningsvorming." 


Van de West-Vlaamse auteur verscheen de bestseller Congo. "Toen ik Congo schreef, hoopte ik dat er in het allerbeste geval zo'n 10.000 boeken van zouden verkocht worden. Het werden er zo'n 300.000. Maar had ik dat tijdens het schrijven geweten, dan was ik waarschijnlijk in dat schrijven verlamd geraakt", zei hij in Kunststof TV.

Het volledige persbericht van de Academie:
http://www.goudenganzenveer.nl/over_de_prijs/persbericht_gouden_ganzenveer_2014_voor_david_van

Eerste Wereldoorlog

David Van Reybrouck schrijft zijn boeken in een atelier in Brussel. Maar voor een nieuw project gaat hij zich afzonderen op een oude boerderij in de frontstreek van de Eerste Wereldoorlog. Daar gaat het nieuwe project ook over, vertelde hij  nog in Kunststof TV.

Boeken

Van David Van Reybrouck verschenen naast Congo ook  nog recent het spraakmakende 'Tegen de verkiezingen'. Eerder ook nog De Plaag en  Pleidooi voor populisme. Er is van zijn hand ook de theatermonolog Missie, waarmee acteur Bruno Vanden Broecke al enkele jaren door Vlaanderen en Nederland toert.

Meer op  www.davidvanreybrouck.be


Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...