GEZIEN. In Vlaamse Velden: laat ons zelf ontdekken hoe goed de reeks is...

De eerste aflevering van In Vlaamse Velden hebben we gezien. We konden overigens niet anders. De reeks is ons maandenlang op voorhand aangepraat en de voorbije week was er geen ontsnappen aan. In vrijwel elk praatprogramma op televisie werd erover gesproken, gejubeld en geprezen.
Het wordt dé referentiereeks voor alles wat op televisie staat te gebeuren naar aanleiding van de herdenking honderd jaar Eerste Wereldoorlog. En als toetje bovenop: Vlaanderen zou meteen ook kennismaken met een jonge West-Vlaamse actrice die alles in zich heeft om het te maken.
Kortom, het was vooraf al duidelijk: geen kwaad woord over de reeks.

En?
Inderdaad, geboeid gekeken en vastgesteld dat onze televisiemakers sterk zijn in het tekenen van verhalen, karakters en decors, maar heel wat minder sterk als het gaat om gevechtsscènes.

Vergelijken
Als we die scènes vergelijken met wat we de avond voordien in de laatste reeks van de Duitse serie Unsere Vater, Unsere Mutter- weliswaar W.O. II - te zien kregen (Nederland 2), dan valt In  Vlaamse Velden wat magertjes uit. Dat zal ongetwijfeld alles te maken hebben met budget en mensen. Dat kan al een les zijn voor hen die willen dat we straks voortaan alles zelf vanuit Vlaanderen ondernemen. De kans dat we het met minder moeten doen, is zo te zien groot. Maar dat geheel en al terzijde.
En toegegeven, Lize Feryn levert, net als de overige acteurs, een knappe prestatie.

Marketeer

Maar... wij hadden dat liever allemaal zelf ontdekt bij het zien van de reeks. Dat vooraf opkloppen - noem het hypen - was/is nergens voor nodig. Wat goed is, wordt gezien en wat desondanks niet goed is, wordt door de kijkers doorprikt. De kijkers worden door marketeers nog altijd zwaar onderschat. Onvoorstelbaar hoe slecht zij - die marketeers - de markt kennen...



Reacties

  1. Een scherp maar juist oordeel, Jan. Maar misschicen moeten we nog wachten met het oordeel over de gevechtsscènes tot we "aan de IJzer" zitten. Vorig schooljaar (in juni) konen wij de set loopgraven in Veurne bezoeken met onze klas. Het zag er zeer realistisch uit, maar ... klein. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan gebruiken. We hebben al een kleine preview gezien in het begin van de eerste aflevering. Maar dat was nog geen gevecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wie heeft het SMS-berichtengeluidje gehoord tijdens de toespraak van de burgemeester in de parochiezaal????????????

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...