VERRAST. Slecht natuurrapport voor België en toch... nog nooit zoveel "gevogelte' rond het huis als nu

Ronduit dramatisch. Dat lezen we vanochtend in de krant. De populatie van veldleeuweriken, graspiepers, grauwe gorzen, klapeksters en ringmussen is in Vlaanderen met zo'n zeventig tot tachtig procent verminderd sinds 1980.

VAARWEL LEEUWERIK
Terwijl we dat lezen, klimt een bonte specht op de stam van de tamme kastanje in de tuin. Tien jaar geleden was hier van spechten geen sprake. Ook de groene specht laat zich hier meer dan eens in de week opmerken. Maar... gelijk hebben ze, die van Natuurpunt, jaren geleden konden we hier in het weidegras liggen en hoog boven ons de veldleeuwerik horen tierelieren.

KWIKSTAARTJE
De hoeve in de buurt is platgegooid, de weiden en de akkers zijn ingenomen door verkavelingen en de veldleeuwerik laat zich nooit meer zien of horen. Hij is verdwenen. Ook het kwikstaartje - 'paardeboevertje' noemden ze dat hier indertijd - zien we nog maar zelden, tenzij op landelijke wegen, aan de 'buitenkant' van het dorp.
Opvallend afwezig zijn hier ook de mussen, terwijl ze amper een kilometer verder, bij onze ouders bijvoorbeeld, nog vlot over de voedertafel komen.

DIVERSITEIT


Behalve de spechten, waren hier tot vorig jaar, sperwers actief, maakte een grauwe vliegenvanger een nestje tussen de achtergevel en de regenpijp, komen 'plukjemezen' - de staartmezen- geregeld langs, hadden we geregeld een boomklever, pikken vinken en groenvinken de grond onder het voederhuisje in en springt het winterkoninkje van struik tot struik. Om nog maar te zwijgen over het monotome getjtiftjaf van de... tjiftjaf.
Behalve vogels hebben we hier een massa padden en enkele kikkers in de vijver, hadden wij vorig jaar een salamandertje én lopen egels en konijnen mekaar wel eens voor de voeten. 

Les: we blijven investeren in groen, hier vlakbij en blijven inspanningen leveren om ook anderen daartoe aan te zetten. Dat zal niet voldoende zijn, maar het helpt om onze leefomgeving natuurvriendelijk te houden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Over de tento Winkels van weleer in Winkel en over hoe ons geheugen als een fout afgestelde zeef werkt...