GEDACHT. Waarom vraagt overheid de Descheemaeckers van deze wereld niet om vrijwilligerswerk te doen?

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits wil dat leraren-in-opleiding vrijwilligerswerk verrichten, luidde het vanochtend. Vreemd. Hoe 'vrijwillig' is dat werk als het opgelegd wordt tijdens de opleiding? Dat soort taalslordigheden verwachten we niet van Hilde Crevits. Terecht, want zo te zien kwam de slordigheid ook niet van haar. Het gaat om een sociale stage die wordt ingevoerd. Dat klinkt natuurlijk al heel anders. Maar toch... een soort burgerdienst, las ik in de krant.

Op onze hoede

Onze overheden lijken overigens meer en meer een beroep te willen doen op de burgerzin van hun onderdanen. Daar is niets mis mee. Alleen... zijn we best op onze hoede. Straks krijgen werkzoekenden ook al 'vrijwilligerswerk' opgelegd als de gemeenten dat noodzakelijk vinden. Lees: als gemeenten straks kunnen besparen door gratis beschikbare werkzoekenden in te schakelen in plaats van normale lonen uit te betalen aan groenwerkers, bibliotheekassistenten, jeugdanimatoren... dan zullen zij heel snel de keuze hebben gemaakt. Jobs creëren mag dan wel het mantra zijn van deze regeringen, het is vooral een opdracht voor anderen.


Verplicht vrijwilliger

Wie zijn werk verliest - de meeste werkzoekenden zijn zelf niet verantwoordelijk voor hun jobverlies - dan mag hij of zij in ruil voor een uitkering toch wel een wederdienst leveren, luidt het. Dat die werkzoekenden en hun ex-werkgevers jarenlang een bijdrage betaalden om die sociale zekerheid te spijzen, wordt dan wel even onder de mat geveegd.

En waarom zij niet?
Bovendien valt het ons op dat wie zich haast een beroepsloopbaan lang riant door die overheid liet betalen, zelden wordt aangesproken om als 'wederdienst' voor die exorbitante bedragen vrijwilliger te worden. Neem een Marc Descheemaecker, over wie nu niet kan worden gezegd dat hij de NMBS gezonder achterliet toen hij moest opstappen dan toen hij er arriveerde... Die man mag eerst in een boek zijn voormalig nest nog eens bevuilen, enkele rekeningen vereffenen, zorgen voor eigen recuperatie via de politiek... Of vrijwilligerswerk? We denken het niet. Waarom ontsnappen de Descheemaeckers van deze wereld aan dat soort claims? Dàt willen we ook wel eens horen van onze sociaal-democraten in CD&V, in SP.A. We gaan er immers - al of niet terecht -  van uit dat we hiervoor bij N-VA en Open VLD aan het verkeerde adres zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Over de tento Winkels van weleer in Winkel en over hoe ons geheugen als een fout afgestelde zeef werkt...