VASTGESTELD. En dan wachten ze, zwijgend met zijn duizenden, thuis...

Er zijn zo van die dagen... dat we iedereen met een mening over mensen met een mening het bos willen insturen. Tot we nog maar eens vaststellen dat er geen bossen zijn in de omgeving en als die er al waren, vallen ze gegarandeerd te klein uit om er enz.
Nee, er zijn zo van die dagen waarop we alleen stilte verdragen en het gezang van vogels of  het verre straatgejoel van spelende kinderen of - nee, nu even geen Mattheuspassion - Mendelssohns Adagio van zijn Derde Symfonie, de Schotse...

Wachters
Er zijn zo van die dagen dat we denken dat we iedereen die we willen zien of horen, hebben gezien en gehoord. Tot we thuis komen en naar schatting zo'n 3.000 mensen ons opwachten. Zwijgend. Zoals zij er ook 's ochtends nog waren, toen je vertrok. Zoals ze er altijd zijn. Zij aan zij staan ze, onverstoord. Stoïcijns. Tot je ze aanraa
kt, tot je ze bij de hand neemt... ze hebben een voor een hun verhalen, die ze eindeloos opnieuw willen vertellen. 

Sommigen zijn aardig en bevestigen wat we zelf denken, anderen stellen vragen waarop wij het hoofd kunnen breken en slechts moeizaam antwoorden kunnen verzinnen.
Nog anderen zijn stug, spreken moeilijk, lijken ons eerst om de tuin te leiden en laten ons pas dan delen in hun onverdorven wetenschap.

Twistgesprekken
Er zijn er die op twistgesprekken uit zijn, die per se het laatste woord willen en die ons dwingen almaar van mening te veranderen.
Anderen houden ervan mist te spuien waarin alles en iedereen om ons heen oplost, ze leiden ons rond op plaatsen en in landschappen waar we nooit eerder waren en laten ons spreken met mensen die we voorheen niet kenden en uren later zijn landschap, omgeving en mensen ons zo vertrouwd dat we hen van ons leven niet meer willen lossen.

Wereldhaven
Er zijn er zelfs die zo opgaan in hun vertellen dat ze ons weten te ontvoeren naar oorden aan de andere kant van de wereld, dat ze ons op sleeptouw nemen naar andere tijden en vertellen in beelden en talen die we nooit eerder horen of zagen.
Er zijn zo van die dagen...  dat we alle 3.000 de auteurs willen danken en prijzen om hier te zijn... Een haven is het, een wereldhaven, zo'n bibliotheek.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...