GEZIEN. Elvis blijft altijd bestaan. Probeer maar eens voor jezelf 15 fragmenten te kiezen...

Oef! Geen herhaling, wel een nieuwe reeks. Eind april weten we het nooit voor de volle honderd procent of de aankondiging van een nieuwe reeks vertrouwde tv-programma's over echt 'verse' afleveringen gaat of om een 'gerecycleerde' versies.
'Elvis blijft altijd bestaan' met Wim Helsen was dus een 'verse', vrijdagavond. Het was ook meteen weer - om heel veel redenen - een sterke aflevering.

Wellicht lag het aan een aantal herkenbare fragmenten en aan de commentaar erover van Wim Helsen, waaruit bleek dat hij heel veel over de aangehaalde fragmenten afwist, dat we ons achteraf de vraag stelden of wij zelf erin zouden slagen om voor onszelf 15 memorabele beeldfragmenten te kiezen waarover we evenveel zinnige dingen zouden kunnen zeggen als Helsen deed.

Beeldconsument

De vraag was vlugger geformuleerd dan het antwoord, bleek al snel. Zijn we dan zulke oppervlakkige kijkers? Ontelbare uren hebben wij in de bioscoop, voor tv en op de pc beelden geconsumeerd en we zouden er niet in slagen om voor de vuist weg 15 fragmenten op te sommen die ons zijn bijgebleven? Hebben wij dan al die uren doel- en zinloos naar het kastje zitten staren? Nog een geluk dat het kijk- en luistergeld is afgeschaft...

Vergeetgrot

Intussen was een scanner in ons hoofd aan het werk geslagen en geleidelijk doemden beelden, fragmenten en flarden gesprekken op. Eerst nog ongeordend, vaag en verre van volledig. Sommige beelden zaten ver, andere verscholen achter tunes of gesprekken die we erover achteraf hadden gevoerd. Maar ze kwamen en na anderhalf uur scrollen en scannen hadden we er toch al zo'n vijf die we de moeite waard vonden om ze uit onze herinnering naar voren te halen. Vijf in anderhalf uur tijd kan weinig lijken, maar bij enkele van die fragmenten  hoorde nog een sliert herinneringen - een soort van hyperlinks - waarlangs we nog dieper in onze donkere vergeetgrot afdaalden...

Welke fragmenten?

1. Schooltelevisie. Gaston Durnez over de krant en over de reporter.
2. Een mens van goede wil met Letje, gespeeld door wijlen Josine Van Dalsum
3. Godfried Bomans in Een Hollander ontdekt Vlaanderen.
4. Gyorgy Konrad in de reeks Van de schoonheid en de troost.
5. Heimat – Eine deutsche Chronik van Edgard Reitz - over de familie Simon in het Duitse dorpje Schabbach
....







Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...