ONTGOOCHELD. Michiel Hendryckx' kijk op Het Lijsternest en Streuvels. Ga toch nog maar eens langs...

Moeten de Vlaamse regering en de provincie Vlaams Brabant straks alles in het werk stellen om de authentieke keuken van Jeroen Meus aan te kopen om ze als museum in te richten? Meus verkocht honderdduizenden boeken waarin - zo niet gelezen dan toch -
nog altijd gebladerd wordt.

Driftig
Het is niet dat er een minister zal zijn die al met die gedachte heeft gespeeld - hopen wij - maar de vraag werd hier aan de ontbijttafel door de Vrouw gesteld toen wij onze ergernis al te driftig spuiden over wat Michiel Hendryckx vandaag in zijn rubriek 'Altijd ergens'  in DS Weekblad over Het Lijsternest van Streuvels schreef.
"Het zijn slechts cijfers", schrijft hij. "Tussen 2011 en 2012 werd Het Lijsternest voor 2,5 miljoen euro gerestaureerd? Tijdens dezelfde periode werd in de Gentse stadsbibliotheek De Vlaschaard veertien keer uitgeleerd."

Maar cijfers
Hij heeft gelijk, het zijn maar cijfers. Waarom hij ze aanhaalt - als ze dan toch niets meer zeggen dat wat cijfers horen te zeggen - laat zich makkelijk raden. Al kunnen we hem natuurlijk nooit euvel duiden dat hij al te makkelijke conclusies uit het cijfermateriaal afleidt. Wat hij wel doet: hij gooit ons een wegomlegging op die haast tot niets anders leidt dan tot de conclusie dat Vlaamse overheid én provincie zotte kosten hebben gemaakt.
Wij zijn het daar niet mee eens en wij betreuren de strategie waarvan Michiel Hendryckx zich hier bedient.
Schrijversresidentie
Het Lijsternest is intussen - dankzij de investeringen, dankzij de inspanningen van het West-Vlaamse provinciebestuur en het internationale cultuurhuis Passa Porta - niet louter een museum, maar ook een schrijversresidentie, waar het voorbije jaar al heel wat Vlaamse auteurs verbleven en er werkten. Op die manier krijgt Het Lijsternest een eigentijdse invulling en uitstraling én wordt het huis zo een interessante referentie- en ontmoetingsplek. In onze provincie hebben we dat soort plaatsen niet in overvloed.

Ga nog eens langs

Hallo  Michiel Hendryckx?  Kom morgen langs in Het Lijsternest, als daar een leesmarathon plaatsvindt waaraan tal van Vlaamse auteurs deelnemen. Kom nog eens langs komende herfst, praat met de residenten over Het Lijsternest en over de geest van Streuvels die er zwerft en aarzel niet om nog eens Het Leven en Dood in den Ast te lezen, of Lenteleven en... we zijn ervan overtuigd dat u niet zal aarzelen om voortaan dat soort cijfers niet meer commentaarloos ten prooi te gooien aan al wie ze met slechte bedoeling wil gebruiken. En dat Streuvels amper nog gelezen wordt... daar zijn heel wat verklaringen voor te bedenken, maar het is en blijft een feit. Anderzijds... zijn oorlogsdagboek wordt straks een theaterstuk in het kader van GoneWest en een aantal van zijn personages heeft zich intussen gevestigd in wat we de  iconografie van het 19de-20ste eeuwse Vlaamse landleven kunnen noemen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...