MEEGEMAAKT. Annelies Verbeke over haar succesvol Dertig Dagen in De Zondvloed in Roeselare

Bij sommige auteurs merk je het dat ze er een hekel aan hebben om uit hun werk voor een publiek voor te lezen. Terwijl het een - vergeef ons de woordkeuze - 'uitgelezen' moment is om het boek te promoten, halen ze het stotterend en mompelend onderuit. Van het vakkundig opgebouwd, met precisie uitgebalanceerd en melodieus gecomponeerde hoofstuk blijft dan doorgaans niet meer over dan een verkommerde ruïne waaruit de schrijver struikelend te voorschijn komt.

Dertig Dagen wordt klassieker
Vanavond was Annelies Verbeke in De Zondvloed in Roeselare te gast. Johan Vandenbroucke sprak er met haar over haar nieuwe boek, Dertig Dagen. Het beste boek dat we dit jaar lazen en een boek dat verdient om als klassieker in lengte van jaren overeind te blijven. Een boek dat verdient om niet alleen gelezen, maar ook om het meer dan eens te herlezen. Een boek voor - mocht die er ooit komen - voor de Canon van de Nederlandstalige literatuur.


De beste promotie
En dat werd het nog meer toen Annelies Verbeke twee fragmenten uit het boek voorlas. Ze bracht het landschap van de Westhoek - dat al plastisch en beeldend beschreven was - genereus tot leven en de dialogen van de naijverige buren in het begin van het boek gaf ze met haar wijze van lezen nog meer authenticiteit. Het was al bijzonder om het boek te lezen, het werd nog meer bijzonder vanavond toen de auteur er zelf uit voorlas. Dat zegt natuurlijk wel wat over het voorleestalent van de auteur, maar het zegt nog meer over de kracht van haar stijl in dat boek.

Meer dan één leven
We waren na het lezen er al van overtuigd dat dit boek nog een hele tijd het beste van het jaar zal blijven. Na het 'beluisteren' van enkele fragmenten zijn we daar nog meer van overtuigd. Het boek was het al, maar Annelies Verbeke was het nog meer: de beste promotie voor het boek.
Kortom: een aanrader. Om te lezen. Om te beluisteren. En mochten er mensen meelezen die iets van film afweten: dit boek verdient meer dan één leven. Op papier, digitaal, op cd én op groot scherm. Maar eerst lezen, u zal er geen moment spijt van hebben, integendeel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...