GEZIEN. Nederland: hemel en hel voor het Nederlands. Over 'Toerde Frans' en friandises...

Friandises
De voorbije dagen 'toerde Frans' nogal over het scherm en via de radio. Ontelbare keren.
-  Over welke Frans hebben zij het? probeerde ik tegen De Vrouw. Ze kon het grapje maar matig appreciëren.
- Je weet het intussen toch al: Nederlanders spreken het soort Frans dat alleen zij van mekaar begrijpen, zei De Vrouw.
Uitgerekend op dat moment vroeg de hoteljongen of we nog wat 'friandises' bij de koffie wilden. Onze vragende blikken kruisten mekaar ergens halverwege het tuintafeltje. De jongen zag het.
- De koffie serveren we ook zonder 'friandises', zei hij.
- Doe maar zonder, zei ik, veiligheidshalve. Voor je het weet gooien ze verschrikkelijk uitheemse vruchten in de koffie en daar had ik echt geen zin in. Gewoon zwart is al sterk genoeg, vond ik.
- Weer zo typisch Nederlands: ze leren een Frans woord kennen en serveren je dat vervolgens als een delicatesse die ze eigenhandig uit een dure etalage hebben geplukt, zei ik nog. De Vrouw was het intussen op haar iPhone aan het opzoeken en...
- 't Is Nederlands voor versnapering, zei ze.
- Taxvrij geïmporteerd Nederlands, vond ik.


UNISONO

Op de wandeling door het centrum van Frieslands hoofdstad slenterden we voorbij winkelvensters die unisono in roodwit SALE schreeuwden. Slechts enkele ramen hielden het bij 'opruiming'.
- Jij maakt je druk over al die uitheemse import, maar valt het je niet op hoe helder die Nederlanders spreken? Helder, duidelijk en vriendelijk? merkte De Vrouw op.
Ze had gelijk. Om het even op welk terras, om het even in welke winkel: die Nederlanders - jong en ouder -  waren - of het nu in Leeuwarden, Leiden of op weg daarheen was - voorkomend, vriendelijk en allesbehalve aanmatigend.

- Het verschil met de Nederlanders die we daarnet op de radio hoorden of die we kennen van op televisie is groot, vond ik. In werkelijkheid schreeuwen ze niet, ze zijn allerminst arrogant en spreken een Nederlands waar wij alleen maar jaloers over kunnen zijn, zei ik.
- Zo is dat. Dat onthouden we. Die 'sales' en die 'friandises' vergeten we...

P.S. Enkele dagen later publiceert een Nederlandse hoogleraar in een opiniestuk in De Volkskrant: "Schaf het Nederlands gewoon af":
https://www.volkskrant.nl/opinie/opinie-schaf-het-nederlands-gewoon-af~a4507956/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...