ERVAREN. We bezochten Leiden, lazen Christiaan Weijts en ineens verscheen Thomas Blondeau...

Thomas Blondeau 
Leiden. We zouden bij onze terugkeer van Leeuwarden niet voorbij Leiden rijden. In de lokale boekhandels - en uitsluitend daar - verkopen ze immers de boekjes uit de Leidse Literaire Reeks. Eerder al opgezocht via de websites van de boekhandels, maar daar troffen we er maar één, soms twee werkjes uit de reeks van vier. Het meest recente boekje in de reeks is van Franca Treur.
Een ommetje voor Ilja L. Pfeijffer, Christiaan Weijts, Nico Dijkshoorn en Franca Treur: het is wel het minste wat we kunnen doen als we al helemaal naar het noorden van Nederland hebben gereisd. Bovendien wilden we het  beeld dat we van Leiden hebben uit de boeken van vooral Pfeijffer toetsen met de werkelijkheid.
Dat we er uitgerekend ook met wijlen Thomas Blondeau zouden worden geconfronteerd, daar hadden we niet op gerekend. Tot we 'Een verplaatsbaar feest' van Christiaan Weijts lazen, het derde boekje in de Leidse literaire reeks van (voorlopig) vier.


"VRIENDELIJK EN VILEIN"

Ineens stond hij daar, midden in het verhaal van Christiaan Weijts:
...een merkwaardige, wat gezette, geestige en uiterst gevatte figuur op wie je geen vat kon krijgen. Dandyesk en timide tegelijk. Vriendelijk en vilein. Hij kwam uit West-Vlaanderen, en zou in België een opleiding tot priester voortijdig hebben afgebroken. Na een of meerdere mislukte liefdes was hij in Leiden komen studeren, Literatuurwetenschap...
Verdomme, dachten wij, dat is hem! Dat is Thomas Blondeau ten voeten uit - behalve dat van die afgebroken priesteropleiding - zoals wij hem in september 2013 leerden kennen toen zijn 'Het West-Vlaams Versierhandboek' verscheen en we hem in het café van het Centraal Station in Antwerpen mochten interviewen voor onze Krant van West-Vlaanderen.We ontmoetten hem kort erna nog eens in boekhandel Theoria in Kortrijk, een hartelijke ontmoeting was dat.
Het verhaal van Christiaan Weijts eindigt omstreeks die tijd. Thomas is volop bezig met de utigave van zijn West-Vlaams versierhandboek. Ze kwamen mekaar nog maar sporadisch tegen, in de marge van literaire evenementen.

Soms zag hij (Christiaan Weijts) ze in De Pels, waar Thomas dan altijd net iets meer rechtop ging lopen, de trotse houding van de jongen die het gemaakt had, maar waar de onzekerheid doorheen gloorde. Hij had zich in het Amsterdamse bestaan geworpen, een woning weten te bemachtigen aan de Prinsengracht,. Hij kende alle circuits, kwam op de feestjes, stortte zich erin..
Kort daarop vertelt Christiaan Weijts - we zijn dan inmiddels oktober - hoe hij op een avond naar café De Pels in Amsterdam reist voor de dodenwake voor Thomas. Een wake 'waar een stille waardigheid van uitging die elke voorbijganger de mond snoerde en die hem enige ogenblikken op de brug liet stilstaanen er de reling van liet grijpen met een steek in zijn hart.' 

 

BLONDISMEN


Het verhaal van Christiaan Weijts leidt ons naar de b-boekenplank in onze huisbibliotheek, waar we Het West-Vlaams Versierhandboek en Donderhart vinden. We lezen nog eens wat fragmenten uit beide boeken en overtuigen onszelf om ze de komende weken helemaal opnieuw te lezen. We zien Thomas, in Theoria in Kortrijk, naast ons, terwijl hij zijn boek signeert, we zwerven over het webstekken die iets of heel veel over hem en zijn boeken vertellen, we zoeken de 'blondismen' nog eens op - de onvervalste Blondeau-citaten die Hanna Bervoets had verzameld - en we stellen verontwaardigd vast dat DasMag ze heeft opgeruimd - zo staat het er op de landingspagina van DasMag.

Thuis prijzen we onszelf gelukkig. Over die tussenstop in Leiden. Hij bracht ons meer dan we hadden verwacht en voerde ons terug naar een jonge auteur van wie de boeken en verhalen een bijzondere plaats verdienen in onze bib en naar wiens gesprekken die we hadden kunnen voeren we blijven luisteren. Dank u, Christiaan Weijts, voor dit fraaie kleinood!

Leidse Literaire Reeks, Uitgeverij Het Tillenbeest-Leiden. 4 delen. Ilja Leonard Pfeijffer, Nico Dijkshoorn, Franca Treur en Christiaan Weijts.  


https://dedaggedachte.blogspot.be/2013/12/herinnerd-nrc-plaatst-thomas-blondeau.html 


Reacties

Populaire posts van deze blog

GEZIEN. Zwarte Kat, niet zomaar een kopje...koffietafelerfgoed

GELEZEN. Sinterklaas: open brief van Nicodemus naar aanleiding van de Pietenkwestie

GESCHREVEN. Eigenlijk zijn het ouders die hun kinderen een nieuwjaarsbrief moeten schrijven...